Balesetek százai a síkos utakon

Részleges áramkimaradás és újabb balesetek írhatók a havazás számlájára, míg a hóolvadás miatt több településen homokzsákokkal kellett védeni a házakat. Jóllehet, a meteorológusok szerint ma estig nem várható jelentősebb csapadék, a fagy miatt országszerte sózták éjszaka az utakat.

Nagy Áron
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-szerte havazott. Felfüggesztette működését tegnap délelőtt a müncheni repülőtér, miután az éjszaka tizenöt centiméteres hó hullott a térségben – jelentette az AP. A tél számos európai országba jelentős csapadékkal és kemény faggyal érkezett meg a hét elejére. A távirati iroda jelentése szerint Csehországban és Szlovákiában – bár a főutak kellő óvatossággal járhatók – számos alsóbbrendű utat lezártak. Sok országban, köztük Ausztriában és Németországban szigorúan büntetik a téli gumi és a hólánc hiányát.


Hárman vesztették életüket tegnap reggel a fővárosban, amikor a régi Szabadkikötő úton egy 206-os Peugeot tisztázatlan okból áttért a menetiránya szerinti bal oldalra és frontálisan ütközött egy teherkocsival – tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A hatóság közlése szerint a szerencsétlenségben a személyautó három utasa halt meg, a vétlen sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett. A szerencsétlenség vélhetőleg a csúszós útburkolat miatt történt; a körülményeket a BRFK vizsgálja.
A télies időjárás miatt már pénteken jelentősen megnőtt a balesetek száma. Vasárnap éjfélig a rendőrség összesítése szerint 462 szerencsétlenségben hatan vesztették életüket – 40 eset súlyos, 96 könnyű sérüléssel végződött. Bár tegnap már nem esett a hó, s ma estig az ország nagy részén nem is várható jelentős mennyiségű csapadék, hideg időre, jegesedésre kell számítani – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Pest megyében és az ország számos más pontján egész éjszaka folyamatosan sózták és takarították az utakat a munkagépek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ennek ellenére arra intett mindenkit, hogy indulás előtt tájékozódjon, majd vezessen a szokottnál is óvatosabban. A hó és a jég mellett az enyhülés is gondokat okozott tegnap. A Zala megyei Liszón és a Nógrád megyei Szarvasgedén homokzsákokkal vették körül a házakat, mert a hirtelen jött olvadás miatt áradásra lehet számítani. Hasonló okból, szintén Nógrádban, Ipolytarnócon két embert kitelepítettek. Vas és Zala megyében részleges áramkimaradást okozott a távvezetékeket terhelő hó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.