Balesetkor a károsult választhatna biztosítót

Akciós casco, halasztott határidejű átkötés, hatvanról negyvenöt napra csökkenő díjfizetési határidő – az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban a rendkívül alacsony, 15 ezer forint körüli éves átlagdíj mellett számos csábító pluszszolgáltatással találkozhatnak az autósok. Ezek azonban a későbbiekben komoly kellemetlenségeket is okozhatnak – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.

Bodacz Péter
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az autósok túlnyomó többségének kedvezőbb tarifákat hozott az idei – jelenlegi formájában utolsó – kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány, mindenképp érdemes körültekintőnek lenni az új szerződés aláírásakor. Kellemetlen meglepetésben lehet részünk, ha a kötelező biztosítással egy csomagban, kedvezményesen árult cascóra vonatkozó szerződést nem olvassuk át figyelmesen, míg az évközi határidővel rendelkezőknek lehetővé tett halasztott határidejű átkötéseknél a dátumokra kell figyelni. Mint arra a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke, Papp Lajos a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján figyelmeztetett, ha az év közbeni határidővel rendelkező ügyfél figyelmetlenségből nem az évfordulóra időzíti, hanem január elsejével köti meg az új kötelezőt, szerződése nem léphet érvénybe, miközben a régi megszűnik. Ekkor a kockázatvállalás nélküli időszakra komoly, napi több száz forintos, úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetnie a gépjármű-tulajdonosnak a Magyar Biztosítók Szövetsége számlájára. – További tisztázatlan helyzetet eredményez, ha az évfordulóig megváltozik az autós bármelyik, a most kiszámolt tarifát befolyásoló tényezője, például lakóhelye vagy a bónuszfokozata. Ekkor változik az eredeti díj, és más szolgáltató esetleg kedvezőbb ajánlatát az év közbeni határidőkkel rendelkezők nem vehetik igénybe – emelte ki az alkuszi szövetség elnöke. Papp Lajos szerint a most akciósan meghirdetett casco biztosításoknál az okozhat kellemetlen meglepetéseket, hogy a szolgáltatások színvonala a komoly árcsökkenéssel együtt mérséklődhet.
Cselovszki Zsolt, a szövetség gépjárműszekció-vezetője szerint gondot jelent, hogy a most megkötött szerződések díját hatvan helyett negyvenöt nap alatt kell rendezni. A szakember úgy látja, hogy a rövidebb határidő nehézséget okozhat a biztosítóknak a csekkek kézbesítésénél. A későbbiekre nézve Cselovszki a direkt kárrendezést szorgalmazta, amelynek lényege, hogy a károsult autós választhatja meg, hogy a károkozó biztosítójával vagy a sajátjával rendezteti a kárát. Jelenleg a károsult autós csak a károkozó biztosítójához fordulhat, ami nem teszi érdekeltté a szolgáltatókat a kárrendezés színvonalának javításában, ám az érdekvédelmi szervezet változtatna ezen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.