Beáznak a közlekedési jelzőlámpák

Vigh Dániel
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte egyre gyakoribb a közúti jelzőlámpák meghibásodása, ami gyakran megbénítja az autós- és gyalogosforgalmat egyaránt. A sárgán villogó közlekedési lámpák a csapadékos idő megérkezte óta rendszeresen felborzolják az emberek kedélyeit. Elsősorban a beázás és az emiatt kialakuló kábelzárlat miatt válnak üzemképtelenné a jelzőberendezések – tudatta lapunkkal Pécsi Norbert, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette, az esőzések, havazások közben az elöregedett lámpafejekhez beömlik a csapadék, a forró égők pedig a rájuk zúduló hideg víztől eldurrannak, a jelzőrendszer ezután átáll sárgán villogóra. A Magyar Közút Zrt. több mint harmincezer kilométernyi útszakaszért és ezer lámpáért felelős országszerte, így néha napokba is telik, mire megérkeznek a javító-karbantartó szakemberek – mondta Pécsi Norbert. Szakembereik az izzók kiégésénél 24 órán belül, az úgynevezett gépi hibák esetén pedig 48 órán belül megkezdik a hiba kijavítását – állította az igazgató.
Egy ilyen meghibásodás óriási torlódásokat okozhat, hiszen csökken a csomópontok áteresztőképessége. A kommunikációs vezetőtől azt is megtudtuk, az esetleges beázások megelőzésének érdekében folyamatosan cserélik jelzőberendezéseiket. Az új berendezések már LED-es technikájúak, amelyek élettartama és megbízhatósága jóval nagyobb az izzókénál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.