Bedöntené a bankokat a csatár

Magyar szervezet is részt vesz a világ bankrendszere ellen holnapra tervezett támadásban. Az Attac Magyarország Egyesület csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, amit Eric Cantona, a Manchester United egykori francia sztárja indított el, és amelynek célja a bankok emberek fölött gyakorolt hatalmának megdöntése.<br />

Munkatársunktól
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban is követőkre talált az Eric Cantona, egykori francia futballsztár nevéhez köthető mozgalom, amely a világ bankrendszerének bedöntésén munkálkodik, és arra buzdítja a társadalmi igazságtalanságok ellen fellépni akarókat, hogy december hetedikén, vagyis holnap vegyék ki minden pénzüket a bankokból, így buktassák meg a pénzügyi rendszert. Az Attac Magyarország Egyesület közleményében az áll, hogy a 2008-ban kirobbant globális válságot a foglalkoztatottak munkájával termelt és kisajátított profit felhalmozása okozta. Az egyesület szerint a jelenlegi pénzügyi és monetáris rendszer fenntartása kizárólag a tőke oldalán állók érdeke, akik a munkaerőt, valamint a természeti erőforrásokat kisajátítják a maguk számára, és rabló módon, pazarlón használják fel.
A volt labdarúgó kezdeményezésének – a legnagyobb nemzetközi közösségi portálon létrehozott „forradalmi” csoportban – tegnap már közel 50 ezer támogatója volt. Cantona azért próbálkozik ezzel a mozgósítási formával, mert szerinte a hagyományos tiltakozások, mint például az utcai megmozdulások nem járnak eredménnyel. Úgy gondolja, az a biztos módszer, ha legalább 20 millió ember egy összehangolt akció keretében kiveszi a pénzét a számlájáról. Cantona mozgalma mára akkorára nőtt, hogy tervét bankárok, politikusok is komolyan veszik: közülük többen is veszélyesnek nevezték az egykori futballsztár tervezett akcióját. A BNP Paribas vezérigazgatója, Baudoin Prot a The Wall Street Journalben felelőtlennek nevezte Cantona felhívását. Franciaországban pedig az MTI szerint még a szélsőbaloldali mozgalmak is elhatárolták magukat „Vörös Erictől”.
A több tízezres követői bázis ellenére a Magyar Bankszövetség szerint a kezdeményezés nem jelent veszélyt a bankrendszerre. Müller János, a szövetség elnöke lapunknak elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy az emberek egy ilyen felhívás miatt feltörik a lekötött betétjeiket, és ezáltal lemondanak a kamatokról. Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke ugyanakkor lapunknak arról beszélt, hogy bár igen kicsi az esélye annak, hogy a Cantona-féle kezdeményezés megrengeti a világ bankrendszerét, arról nem szabad megfeledkezni, hogy amennyiben az emberek veszélyben érzik a pénzüket, elindíthatnak egy olyan lavinát, ami bankokat dönthet be. „Erre legutóbb 2008-ban Nagy-Britanniában került sor, de Magyarországon is volt már példa hasonló esetre: elég csak a Postabank-pánikra visszagondolni” – jegyezte meg Barabás Gyula.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.