Belgium a célkeresztben

2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium a spekulánsok célkeresztjében? – ezzel a főcímmel jelent meg Belgium egyik vezető lapjának, a francia nyelvű Le Soirnak a hét végi száma, amely annyiban nyugtatta meg olvasóit, hogy ez a forgatókönyv mindeddig a belgákat még nem aggasztja, noha az elmúlt napokban ez foglalkoztatta az angolszász, sőt pénteken már a francia sajtót is. A globális amerikai lap, az International Herald Tribune hét végi száma pedig felteszi a kérdést: Vajon Belgium lesz Észak Görögországa?
A „piacok” aggodalmának három oka van: az ország jelentős eladósodottsága; az új kormány megalakulása előtt tornyosuló újabb és újabb akadályok, valamint annak veszélye, hogy az ország kettészakadhat. Mindez együtt alááshatja az országba vetett bizalmat. Az említett Le Soir-cikk alcíme igyekszik némi nyugalmat sugározni: „A piacokon nincs vészhelyzet, de azért imádkozunk.” A bajokhoz hozzájárul, hogy a nyugdíjak fedezetével kapcsolatosan sem hoztak még döntést, márpedig a belga nyugdíjalapok nem állnak túlzottan biztos lábakon. A kormány azzal igyekszik nyugtatni a kedélyeket, hogy éberen figyel. A Le Soir pedig azzal zárja cikkét, hogy az éberségre azért van különösen nagy szükség, mert a spekulánsokat köztudottan nem racionalitásuk, hanem profitéhségük jellemzi a legjobban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.