Bezárják az „álomboltokat”

Számos romániai nagyvárosban betiltották vagy jelentős mértékben korlátozták a még legális hallucinogén anyagok forgalmazását. A bukaresti kormány ez év elején tiltólistára vett csaknem félszáz, könnyű drognak számító szert, a rendelet kijátszása és a fiatalok körében tapasztalt megbetegedések azonban újabb szigorítást követelnek.

2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több romániai nagyváros önkormányzata rendelte el az elmúlt időszakban a jelenleg legális hallucinogén anyagokat forgalmazó „álomboltok” bezárását vagy működésének korlátozását. A bukaresti kormány a Cseke Attila vezette egészségügyi minisztérium javaslatára az idén februárban betiltotta 36 pszichoaktív hatóanyag és növény – közöttük a romániai fiatalok körében is népszerű mefedron – forgalmazását, az indexre tett szerek listáját pedig azóta kibővítették. A rendelkezés nyomán országszerte több tucat, könnyűdrog-kereskedelemre szakosodott üzletet bezártak, sokan azonban más néven, a tiltott szereket a csomagoláson legális összetételben feltüntetve dobtak piacra hallucinogén hatású kábítószereket, amelyek forgalmazására ezáltal továbbra is lehetőség nyílt. Ennek következtében az elmúlt hónapokban is növekedett a drogok miatt rosszul lett, orvosi kezelésre szoruló fiatalok száma, a romániai nagyvárosokban gyakorlatilag nem múlik el hétvége anélkül, hogy tucatnyi tinédzser ne kerüljön kórházba a pszichotrop anyagok fogyasztása miatt.
A magyar–román határ mentén fekvő Temes megyében január óta 157-en szorultak kórházi ápolásra könnyű drogok fogyasztása miatt, éppen ezért a temesvári közgyűlés azt tervezi, hogy a város teljes területén betiltja a pszichoaktív készítmények forgalmazását. Precedens egyébként már létezik: Brassóban, valamint a moldvai Iasi és Bákó városában a helyi polgármesteri hivatal nemrég betiltotta valamennyi olyan szer és készítmény forgalmazását, amelynek hatása a könnyű drogéhoz hasonló, sőt Brassóban az ilyen típusú szerek fogyasztását is pénzbírsággal sújtják. Nagyváradon ugyancsak a napokban szavaz a képviselő-testület arról a határozattervezetről, amelynek értelmében 650 ezer forintnak megfelelő összeggel büntetik azokat a boltokat, amelyek bizonytalan eredetű, összetételű és hatású készítményeket forgalmaznak, ha pedig továbbra is folytatják ezek árusítását, bezárják azokat. Kolozsváron december elsejétől bocsátott ki korlátozó erejű rendeletet a helyi tanács, eszerint a kincses városban legális növényi kivonatokat tilos az iskolák kétezer méteres vonzáskörzetén belül árusítani. Azóta a kolozsvári rendőrség a tettek mezejére lépett: a napokban négy „álomboltot” bezártak, a raktáron levő árukészletet elkobozták. Eközben a besztercei polgármesteri hivatal elutasította egy hallucinogén szereket árusító üzlet megnyitását az erdélyi városban.
A kormányzó román demokrata–liberális párt egyik honatyja olyan törvénytervezetet terjesztett a bukaresti parlament elé, amely betiltaná valamennyi könnyű drog vagy hasonló hatású hallucinogén anyag forgalmazását Románia területén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.