Bíróság előtt a gyilkos rendőr

Minősített emberöléssel, súlyos testi sértés kísérletével és más bűncselekményekkel vádolják azt az egykori rendőrt, aki társaival együtt tegnap állt bíróság elé. A csoport tagjai arab pénzváltókat raboltak ki, mert úgy gondolták, a valutázók nem mernek feljelentést tenni. Az egyik sértettet a volt egyenruhás ölte meg.

Csibra Tibor
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött tegnap annak a társaságnak a büntetőpere a Fővárosi Bíróságon, amely Budapesten élő arab pénzváltókat rabolt ki, az egyik áldozat meg is halt. Az elsőrendű vádlott rendőr volt a bűntettek idején, ő végzett a sértettel. Az egykori főtörzsőrmester elfogása után szökni próbált, kihallgatásakor kiugrott az ügyészség Belgrád rakparti épületének ablakán. Az ügynek tíz terheltje van, a volt egyenruhást, E. Gábort öt bűncselekménnyel, két társát nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolják. E. Gábor tegnap részletes vallomást tett a bíróságon, de a testület nem tudta kikérdezni a gyilkosságról, mert a másik két érintett betegségre hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson.
A vádirat szerint E. Gábor, M. János és P. László tavaly nyáron abban állapodtak meg, hogy külföldieket rabolnak ki. A vádlottak azt feltételezték, hogy a kiszemelt sértettek – illegális tevékenységeik miatt – nem tesznek feljelentést. Arab pénzváltókat szemeltek ki, ezért a Keleti pályaudvar és a Józsefvárosi piac környékén figyelni kezdték a valutázókat. Ismerőseiket is rávették, hogy kövessék a későbbi sértetteket, tartsák szemmel azok szokásait, útvonalait.
A csoport tavaly júliusban lépett akcióba, amikor egy egyiptomi férfit támadtak meg a kocsijánál, viperákkal összeverték, és elvitték 7,5 millió forintját. Öt hónap múlva csaptak le következő áldozatukra, az arab pénzváltóra a kínai piacon figyeltek fel. Követték a férfit, megnézték hol lakik, és úgy döntöttek, hogy ketten megtámadják, miközben társaik az utcán biztosítják őket, s vigyáznak a meneküléshez szükséges robogókra. Az arab férfit a lakása előtt viperákkal kezdték ütni, de ő szembeszállt a vádlottakkal, késével megsebesítette egyiküket. E. Gábor ekkor elővette pisztolyát, és fejbe lőtte a pénzváltót, aki azonnal meghalt. Az arabtól 45 ezer dollárt zsákmányoltak.
A vádirat részletezi, hogy E. Gábor a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál dolgozott, s a testülettől lőszereket lopott el. Az egykori rendőrt egy éve vették őrizetbe, hivatásosként a Budapesti Nyomozó Ügyészség hallgatta ki. Jelentős értékre elkövetett fegyveres rablással, súlyos testi sértés kísérletével, lőszerrel, lőfegyverrel visszaéléssel, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel és fogolyszökéssel vádolja az ügyészség. A 26 éves férfi szolgálati viszonyát elfogásakor azonnal megszüntette a rendőrség.
Az elsőrendű vádlott tegnap a bíróságon elmondta, hogy csillogó életre, jó autókra vágyott, de hozzátette: ez szerinte sem indokolja tetteit. A tíz terhelt fele előzetes letartóztatásban van, a többiek enyhébb kényszerintézkedés alatt állnak, illetve szabadlábon védekeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.