Biztonság és takarékoskodás

I N F O R M A T I K A<br /><br />A gazdasági krízistől függetlenül is kulcskérdés, hogy miként lehet egy vállalkozást hatékonyabbá tenni úgy, hogy közben a költségek mérséklődnek. A T-Systems számos informatikai megoldást kínál ügyfeleinek, amelyek nem- csak a kiadások lefaragását, de a napjainkban ugyancsak nagyon fontos biztonságos és korszerű működés feltételeit is biztosítják.

Bodacz Péter
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mekkora kiesést okoz egy leállás vagy adatvesztés a szervezet életében? Mennyibe kerül az adatok visszaállítása, ha egyáltalán azok visszanyerhetők? Mekkora kárt okoz, ha a rendszergazda éppen nyaral, és nem érhetők el a cég szerverei? Mennyi áramot fogyaszt egy szerver? – a kérdések igen nehezen kimutatható kiadásokat firtatnak, ugyanakkor ha ezekről pontos képet alkotnak a vállalkozások, a továbbiakban komoly költségektől kímélhetik meg magukat. Bár sok vállalkozás szerint addig jó, amíg a szerver az irodában van, a T-Systems – a Magyar Telekom vállalati partnerekért felelős ágazata – tapasztalatai biztatók: a nagyvállalatok mellett mind több kis- és közepes vállalkozás is felismerte, hogy a saját telephelyen üzemeltetett szerverek komoly adatbiztonsági kockázatot jelentenek. A társaságok sokszor nem tudnak mit kezdeni az elveszett anyagokkal, költségesnek ítélik meg azok megfelelő megőrzését. A szerverek emellett indokolatlanul terhelik az adott cég internetes sávszélességét, ezzel megnehezítve a mindennapi munkát. Ezért egyre nagyobb sávszélességet kell igényelni, ami tovább növeli a kiadásokat.
A T-Systems keretein belül üzemel a régió legnagyobb és legbiztonságosabb szerverterme Budapesten. Itt mintegy 25 ezer szerver működik, lényegesen kisebb áramfogyasztással, mintha ezek a technikai eszközök húszezer különálló telephelyen dolgoznának. A cégek telephelyein csak virtuálisan megjelenő szerverközpont ráadásul ugyanolyan egyszerűen hozzáférhető a rendszergazdák számára a távmenedzsment szolgáltatás segítségével, mintha közvetlenül a doboz mellett állnának. A megbízható működés érdekében a T-Systems folyamatosan ellenőrzi a gépeket, így a szolgáltatásra előfizető cégek illetékesei azonnal SMS-ben kaphatnak üzenetet egy esetleges leállásról. – Sok cég gondolkodik ma a virtualizáció bevezetésén, azonban ennek kifejlesztési költségei rendkívül magasak lehetnek. Ezért vezette be a T-Systems a Virtualoso Server szolgáltatásait. Igénybe vehetők a leállásmentes megoldások, a szerverek pedig azok bolti árának töredékéért, rendkívül kedvezményes havidíjért bérelhetők – közölte a társaság, hangsúlyozva: mindez akkor lehet vonzó a vállalkozások számára, ha a szolgáltatást egyre jobb műszaki színvonalon tudják biztosítani. A társaság nagy hangsúlyt fektet a szaknyelven csak cloud computingnak nevezett törekvésre, ami azt jelenti, hogy a rendszerek kiépítése helyett erőforrások igénybevételét helyezi a középpontba. Ez lehet egy szerverkapacitás, egy levelezőrendszer, tárterület vagy az életünket segítő alkalmazások igénybevétele. A T-Systems Virtualoso szolgáltatásain belül pedig mindez testreszabottan vehető igénybe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.