Börtönbe küldik a Kalapácsot

Zord Gábor László
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnösnek találta Tom DeLay egykori nagy hatalmú republikánus pártembert, kongresszusi frakcióvezetőt egy texasi bíróság pénzmosás és pénzmosást célzó szervezkedés bűntettében. A politikus életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat.
A hír aligha javít a Republikánus Párt presztízsén, amely néhány hete, a félidős törvényhozási választásokon elsöprő győzelmet aratott Barack Obama demokratái felett a kongresszusban, ugyanakkor tovább árnyalja a Bush-korszakról kialakult képet. A Kalapács becenéven emlegetett DeLay ugyanis
George W. Bush fontos szövetségese, Izrael megingathatatlan támogatója volt, aki republikánus frakcióvezetőként 2003 és 2005 között vasszigorral gondoskodott arról, hogy a 43. elnök érdeke érvényesüljön. A K utcai projekt néven ismert törekvés atyjaként azt akarta elérni, hogy a washingtoni lobbicégek vezetésébe csak pártja emberei kerülhessenek. Paradox módon a cégek részéről történő pártfinanszírozás okozta a vesztét is: 2005-ben először vezető tisztségéről, majd 2006-ban (22 évnyi képviselőség után) mandátumáról is le kellett mondania, miután vizsgálat indult ellene, hogy a 2002-es választások során törvényt sértett.
A szabadlábon védekező DeLay nem múlatta tétlenül idejét az eljárás időszaka alatt: megírta életrajzát, szerepelt egy televíziós táncprodukcióban, és a leghíresebb republikánusként magáévá tette azt a teóriát, miszerint Obama elnöksége nem legális, mivel nem az Egyesült Államokban született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.