Börtönbüntetés elől szökött Kanadába

Több mint négy év börtönbüntetés elől szökött Kanadába annak a bandának az egyik tagja, amelyet emberkereskedelemmel vádolnak a tengeren túl. K. Ferenc tettestársaival éveken át milliókat zsarolt ki magyar vállalkozóktól.

Munkatársunktól
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsarolás és csalás miatt 2009-ben Magyarországon négy év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki Kanadában emberkereskedelem vádjával van előzetes letartóztatásban. Lapunk úgy tudja, a hazai hatóságokkal összetűzésbe keveredett K. Ferenc a feje annak a cigány bűnbandának, amely legalább 19 embert csábított ki munka ígéretével Hamilton városába. Mint arról lapunk korábban is írt, a dolgozókkal menekültstátust igényeltettek, a szociális támogatást azonban elvették tőlük és gyakorlatilag rabszolgasorban tartották őket.
A 2009-ben született hazai ítélet indoklása szerint K. Ferenc és tettestársa, K. András 2001-ben rászállt arra a herendi vállalkozóra, aki a pápai lengyel piacot üzemeltette. Telefonon zaklatták, fenyegették a családját, több ízben személyesen is megkeresték. Valahányszor pályázatot írt ki az önkormányzat a piac bérlésére, a két bűnöző újból megjelent, és részletekben összesen több millió forint átadására kényszerítették áldozatukat. A vállalkozó 2005-ben döntött úgy, hogy a rendőrséghez fordul.
Nem ez volt az egyetlen eset, amikor K. Ferenc köztörvényes módszerekkel jutott jelentős bevételhez. Élettársával, N. Viktóriával 2003-ban a város egyik vendéglőjének tulajdonosát is zsarolni próbálták. Azt állították, cigány származásuk miatt nem szolgálták ki őket rendesen a kávézóban. A fenyegetéseken túl hajléktalanokat béreltek fel, hogy rontsák a forgalmát. A „békességnek” félmilliós árat szabtak, a hely tulajdonosa azonban nem fizetett. Helyette biztonsági kamerákkal szerelte fel az üzletét. Ezzel sikerült elejét vennie a további támadásoknak, de nem tudta bizonyítani K.-ék zsarolását.
Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense nem erősítette meg, hogy a Magyarországon elítélt K. Ferenc azonos lenne a Kanadában elfogott férfival, lapunk azonban több forrásból is úgy tudja, a két személy ugyanaz. A szóvivő ugyanakkor közölte: egy K. Ferenc nevű férfi ügyében zsarolás és csalás megalapozott gyanúja miatt küldte el 2006-ban vádemelési javaslattal a városi ügyészségre a pápai rendőrkapitányság a nyomozati anyagát. Kérdésükre, miként lehet, hogy a férfi el tudta hagyni az országot az ítélethirdetés után, elmondta: az eljárás alatt részben szabadlábon védekező férfi nem vonult be a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe. 2009 májusában európai szintű elfogatóparancsot adtak ki ellene, amelyet később nemzetközi szintűre bővítettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.