Büntetés sújtotta kerület

Mizsei Bernadett
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen tizennyolcmillió forintnyi büntetést akasztott a volt MSZP-s városvezetés Pestszentlőrinc–Pestszentimre önkormányzata nyakába, mivel a szocialisták sorozatosan megsértették a közbeszerzési törvényt – értesült lapunk. Az önkormányzat már februárban megsértette a jogszabályokat a közétkeztetési pályázatok kiírásakor és elbírálásakor. Mivel a XVIII. kerület „visszaesőnek” számít, az említett jogsértésért már kiemelkedően magas, akkor ötmillió forintos bírsággal sújtotta az önkormányzatot a Közbeszerzési Döntőbizottság.
A bírság előzménye az volt, hogy tavaly decemberben a döntőbizottság megsemmisítette a közétkeztetésre kiírt pályázat eredményét, és egymilliós bírságot szabott ki a kerületre, amiért az egyik pályázó, a Junior Zrt. ajánlatát jogsértő módon nyilvánították érvénytelennek.
Ezek után Pestszentlőrinc önkormányzata állítólagos ételminőségi problémákra hivatkozva szerződést bontott az étkeztetést évtizedek óta végző Juniorral, és új, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást írt ki, amelyre csupán egyetlen céget hívtak meg, mégpedig a Pensió 17 Vendéglátó Kft.-t. A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint nem volt indokolt ezt a versenykorlátozó eljárást választani.
Megtudtuk, a szocialista Mester László volt MSZP-s polgármester, mit sem törődve a büntetéssel, továbbra is a Pensiót hozta ki győztesnek, így márciusban tízmillió, szeptemberben pedig további kétmillió forintra büntették az önkormányzatot. Ráadásul az iskolákban, óvodákban a szülők és az intézményvezetők többször szerveztek tüntetést, mivel nem találták megfelelő színvonalúnak az ételeket, és többször ételmérgezést szenvedtek a gyerekek.
Ughy Attila, a kerület fideszes polgármestere lapunknak elmondta, mivel a közbeszerzés nem zárult le, egyelőre tehetetlenek. Ráadásul az önkormányzat olyan nehéz anyagi helyzetben van, hogy több beruházást, pályázatot kell leállítani, így a büntetést nehéz lesz kigazdálkodni. A volt MSZP-s városvezetőt lapzártáig nem értük el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.