Busztragédia a csúszós úton

Emberéleteket követelt a csúszós, latyakos út tegnap, az algyői Tisza-híd közelében hárman vesztették életüket egy autóbusz és egy személygépkocsi összeütközésekor. Országszerte elakadt, keresztbe fordult járművek rostokoltak a hóban, Vas megyében a kamionokat több órára félreállították.

2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szedi áldozatait a hideg. Lengyelországban tegnap reggelig tizenkét ember fagyott halálra, velük harmincra nőtt az idei tél áldozatainak a száma. Ukrajnában tíz fagyhalálról tudnak. Franciaország nyugati részén a hóakadályok és a hideg tegnap is nehezítette a közúti közlekedést. A légi és a belföldi vasúti menetrend helyreállt, de az Eurostar útvonalain vasárnapig fennakadásokra számítanak. A nehezen járható utak mentén tegnap is ezer kamion vesztegelt, és az iskolai buszok továbbra sem jártak. Ausztriában az autópályák egy része tegnap járható volt – több helyütt a teherautóknak kötelezővé tették a hólánc használatát –, Karintiában négyezren maradtak áram nélkül.


Három ember meghalt tegnap a 47-es főúton, miután az algyői Tisza-híd közelében összeütközött egy személygépkocsi és a Tisza Volán autóbusza – tájékoztatta lapunkat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Elmondta, Hódmezővásárhely felől egy Opel nagy sebességgel tartott Szeged irányába, amikor a vizes úton megcsúszott, a szalagkorlátnak csapódott, majd frontálisan nekicsapódott a busznak. Az Opel kiégett, vezetője és az autóbusz két utasa a helyszínen meghalt, egy ember életveszélyes, három súlyos, tíz pedig könnyű sérüléseket szenvedett. Zalában, a 86-os főúton Zalalövőnél több kamion és a közútkezelő sószórója is elakadt, a teherszállítókat Szombathelyen és Körmenden néhány órára félreállították a rendőrök. Zalaszántó és Bazsi között vesztegelt egy ideig a Sümegről Keszthelyre közlekedő autóbusz, és nem tudott elindulni a menetrend szerinti járat a Zala megyei Gosztolára és Liszóba.
Sorra akadtak el, a legkisebb emelkedőn is megcsúsztak, keresztbe fordultak és órákra megbénították a forgalmat tegnap a kopott gumival futó és nem megfelelő műszaki állapotú teherkocsik – közölte honlapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság több száz géppel takarította, sózta az utakat, 77 üzemmérnökségének több ezer dolgozója pedig váltott, 12 órás műszakokban, folyamatosan dolgozott.
A vonatok menetrend szerint közlekedtek tegnap, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig délutánra helyreállították az áramszolgáltatást az E.ON szakemberei. A megyében a szerda éjszakai vezetékszakadások miatt több mint tízezren maradtak áram nélkül.
Száraznak és hidegnek ígérkezik a hét vége – nyilatkozta Csonka Tamás, a meteorológiai szolgálat munkatársa az MTI-nek. Elmondta: számottevő csapadék nem várható, viszont kemény hidegre kell készülni. A reggeli órákban mínusz 5-10, a hóval borított területeken mínusz 15 Celsius-fok is lehet, és napközben is csak fagypont közeli hőmérséklet valószínű. A jövő hét eleji átmeneti enyhülést csapadék kíséri majd, a hét közepétől ismét markáns lehűlés következik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.