Chopin, Mahler, Dohnányi

Munkatársunktól
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem Guinness-rekord, bár akár annak is megfelelne, sokkal inkább belülről fakadó igény szülte Bogányi Gergely mindennaposnak nem mondható vállalkozását: két nap alatt Chopin összes szólózongorára írt alkotását eljátssza a MűPa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében a hét végén. Holnaptól tehát a fiatal Kossuth-díjas zongoraművész világviszonylatban is egyedülálló módon szuperintenzív Chopin-kurzust tart, amelyben bejárja a zeneszerző teljes életpályáját, és fejet hajt az idén kétszáz éve született lengyel zeneszerző előtt.
Szintén Chopin kerül a középpontba két másik idén ünnepelt komponistával, a 150 éve született Mahlerrel és az ötven éve elhunyt Dohnányival együtt a Romantika a 19. és 20. században elnevezésű kamarazenei fesztiválon, amelynek szintén nemzetközileg ismert zongoraművészünk, Várjon Dénes a házigazdája. A sorozat szerkesztője és művészeti vezetője mellett fellép Steven Isserlis, Christoph Richter, Perényi Miklós, Simon Izabella, Németh Judit, Konrád György és Bátori Éva. Az MTA Roosevelt téri dísztermében két hétvégén zajlanak a koncertek: ma és holnap este, illetve december 17–18-án.
A ünnepelt szerzők mellett kortársak kamaraművei is szerepelnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.