Cigány futtatókat ítéltek el Zürichben

A vártnál enyhébb büntetést, a négy vádlott esetében összesen alig több mint húsz évet szabott ki a zürichi kerületi bíróság azokra a hazánkból kitelepült cigány férfiakra, akiket – egyebek mellett – prostitúcióra kényszerítéssel, többrendbeli testi sértéssel vádolt a svájci államügyészség. A vádhatóság fellebbezésen gondolkozik.

Nagy Áron
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ponton is megalapozatlannak tartotta a vádat a zürichi kerületi bíróság, ezért az indítványozottnál jóval enyhébb büntetést szabott ki hétfőn azokra a hazánkból származó cigány férfiakra, akik magyar és román lányokat kényszerítettek prostitúcióra – tájékoztatott a tegnap nyilvánossá vált döntésről az illetékes államügyésznő. Silvia Steiner közölte, míg ő az első- és másodrendű vádlott esetében tizenhat év, a harmad- és negyedrendű terheltre pedig kilenc, illetve négy és fél év börtönbüntetést kért, a bíróság csak tíz, valamint hat évet, huszonnyolc, továbbá tizennyolc hónapot talált indokoltnak. Mellékbüntetésként minden esetben pénzbírságot is megállapított a testület. Ennek mértéke igazodik a felelősséghez, tehát az elsőrendű vádlottnak kell a legtöbbet fizetnie – magyarázta az államügyésznő. Az ítélet kimondja, hogy a főbűnösnek ötvenezer frank (tízmillió forint) kárpótlást kell adnia egy általa szadista módon megerőszakolt nőnek, s tucatnyi más áldozatának is jóvátételt kell fizetnie.
A cigány futtató a Neue Zürcher Zeitung tudósítása szerint az ítélethirdetéskor felugrott, és a börtön-, valamint pénzbüntetésre vonatkozóan bekiabálta: „Ez túl sok!” Silvia Steiner azonban nem olyan biztos ebben; most a határozat írásbeli kiadására vár, s nincs kizárva, hogy fellebbezést nyújt be.
Mint korábban hírül adtuk, augusztusban két napon át tárgyalta a zürichi kerületi bíróság a négy futtató ügyét. A vádlottak közül ketten részleges beismerést tettek, míg a többiek szinte valamennyi vádpontban tagadták bűnösségüket. Az esetnek jelentős sajtóvisszhangja volt, mivel Zürichben a prostituáltak nagy része magyarországi cigány. A négy férfi mellett további két vádlottja volt az ügynek, egyikük azonban az előzetes letartóztatásban öngyilkosságot követett el. Társa egy nő, aki áldozat is egyben: őt arra kényszerítették a futtatók, hogy az utcán szemmel tartsa a többi prostituáltat. Ügyében még nem határoztak.
A harminc–negyvenegy éves vádlottak amúgy családapák, akiket különféle bűncselekmények miatt már legalább egyszer elítéltek Magyarországon. Áldozataik 19 és 42 év közöttiek. A vádiratban egyebek mellett az szerepelt, hogy a lányokat durván bántalmazták. Ha például bárkiről közülük kiderült, hogy gyermeket vár, addig öklözték, rúgták és taposták a nő hasát, amíg el nem vetélt. Mivel azonban a vádlottak éveken át kínozták áldozataikat, a testi sértések zömét nem lehetett orvosi szakvéleménnyel alátámasztani, a védelem pedig kikezdte a tanúk (a lányok) szavahihetőségét.

Bővült a gyanúsítottak köre. Tíz helyett már tizenkét embert gyanúsítanak a kanadai hatóságok azzal, hogy részt vettek a hamiltoni emberkereskedelemben – értesült lapunk helyi forrásokból. Miként megírtuk, rendőrök nemrég egy Magyarországról származó cigány bandát lepleztek le, amelynek tagjai legkevesebb 19 magyar férfit csábítottak Kanadába munkalehetőség ígéretével. Miután megérkeztek az országba, menekültstátust igényeltettek velük a bűnözők, majd elvették irataikat. Bankszámlát nyittattak a nevükre, amelyre a menekült- státussal járó szociális segély befolyt, a pénzt azonban elvették áldozataiktól, akiket később legalább egy évig ingyen dolgoztattak. Pincékben éltek, és tartóik rendszeresen fenyegették őket, hogy ha a hatóságokhoz fordulnak, nemcsak rajtuk, hanem otthon maradt családtagjaikon is bosszút állnak. A korábbi tíz körözött közül ketten, a 40 éves K. Gyöngyi és a 24 éves K. Zsanett továbbra is szabadlábon vannak. (Gy. Á.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.