Cipősdoboznyi szeretet

Lukács Csaba
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekben a napokban cipősdoboz után kutatnak a Budapesten akkreditált nagykövetek feleségei, hétfőn ugyanis jótékonysági vacsorát szervez a Magyar Baptista Szeretetszolgálat a Kempinski Szállodában, és arra kérték a meghívott diplomatafeleségeket, hogy az országukra jellemző ajándékokkal lepjenek meg karácsonyra szegény sorsú magyar gyermekeket.
Hazánk egyik legnagyobb segélyszervezete 2004 óta minden évben meghirdeti a Tízezer gyermek karácsonya elnevezésű cipősdoboz-akciót. Tavaly tizenhatezer polgár küldött be ajándékcsomagot, a támogatottságra jellemző, hogy most már október végén beérkezett az első csomag: egy idős budapesti hölgy négyéves kislánynak készített ajándékot, és azért kopogtatott be a dobozzal olyan korán, mert a következő hónapokban külföldön lesz, de az idén sem akart kimaradni a hetedik esztendeje megrendezett akcióból.
A kezdeményezés annak idején Angliából indult világhódító útjára (öt éve a világ kilencvenöt országában több mint hatmillió doboznyi ajándékot oszthattak szét a részt vevő jótékonysági szervezetek), és jó néhány évvel ezelőtt még Bill Clinton amerikai elnök és felesége, Hillary által dobozolt ajándékcsomag is érkezett egy magyar gyermek otthonába. Most már mi is tudunk adományozni, nem csak várjuk a segítséget. Magyar közéleti személyiségek tucatjai, parlamenti pártok vezetői és egyszerű állampolgárok is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az idén sem történik másképp: az akció fővédnöke a köztársasági elnök felesége, Schmittné Makray Katalin asszony lett, és a baptisták adománygyűjtését nagyszabású jótékonysági koncert is segíti. Kovács Ákos Szindbád-koncertsorozatának turnézáró előadására a Budapest Sportarénában kerül sor december tizenhatodikán (a rendezvény honlapcíme www.ciposdobozkoncert.hu), és az eseményre azok kaphatnak jegyet, akik anyagiakkal is támogatják a kezdeményezést. Az adományozók három-, négy- vagy hatezer forintot meghaladó felajánlás után kérhetnek térítésmentes meghívót az eseményre, és a szervezők azt szeretnék, ha a látogató egy ajándékokkal teli dobozt is hozna magával. A dobozok egy részét – két és fél ezer darabot – a koncert után Erdélybe viszik, hogy a Böjte Csaba szerzetes intézményrendszerében tanuló szegény sorsú gyermekek karácsonyát tegyék emlékezetessé, mint ahogyan ez az elmúlt három évben is történt. A többi dobozt itthoni iszapkatasztrófa vagy árvíz sújtotta, illetve árva és nagy családban élő gyermekek kapják.
A dobozba – amelynek tartalmát a biztonság kedvéért és a nem kívánt meglepetések miatt a szeretetszolgálat munkatársai átnézik az ajándékozás előtt – lehetőség szerint játékokat, iskolai eszközöket, higiéniai felszereléseket és édességeket tegyünk, de ne legyenek benne agresszivitásra késztető játékok, konzervek, romlandó ételek, gyógyszerek és törékeny tárgyak. A dobozra rá kell írni, hogy milyen korosztályba tartozó fiúnak vagy lánynak szánjuk az ajándékot. Idei újdonság, hogy nemcsak személyesen, a gyűjtőpontoknál lehet leadni, hanem postán is el lehet küldeni a dobozt a 2425 Nagykarácsony címre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.