Csak tíz év múlva lesz eurónk?

Hírösszefoglaló
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár a 2020-as évekig is várniuk kell Közép-Európa országainak az euró bevezetésére, mégpedig Görögország és Írország pénzügyi gondjai miatt – jósolják legújabb előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. A JP Morgan bankcsoport befektetési és elemző részlege Magyarország és Lengyelország esetében 2019-re, Csehország és Románia esetében 2020-ra, vagy még későbbre tolta ki az általa várt euróövezeti csatlakozási időpontokat – olvasható az MTI ismertetésében.
A JP Morgan szerint a három térségi ország közül Magyarország törekszik a legerőteljesebben az eurócsatlakozásra, tekintettel a jelentős devizaalapú hitelállományra. A GDP-arányos közadósságráta 60 százalékos felső tűréshatárának – vagyis az egyik csatlakozási feltételnek – a mind szigorúbb alkalmazása azonban megnehezítheti, hogy hazánk a következő évtized vége előtt csatlakozzon az euróövezethez –vélekedtek a londoni elemzők. A cég szerint a magyar magán-nyugdíjpénztári vagyon „államosítása” – egyszeri tényezőként – valószínűleg a magyar államadósság csökkenését eredményezi majd, ám várhatóan ezzel együtt is felülkerekednek a költségvetési helyzet fenntarthatóságával kapcsolatos kételyek, ha a kormány nem tesz intézkedéseket az államháztartási hiány tartós csökkentésére.
Jelenleg sem hazánknak, sem Lengyelországnak, sem Csehországnak nincs hivatalos eurócsatlakozási céldátuma. A cseh döntéshozók egyenesen azt fontolgatják, hogy kimaradnának az euróövezetből, és egy erről szóló záradékról kezdenének tárgyalásokat, még akkor is, ha cserébe anyagi hozzájárulást kellene vállalniuk az európai pénzügyi mentőcsomag fenntartása érdekében. A JP Morgan szerint nem valószínű ugyan, hogy Csehország valóban komolyan akar tárgyalni a kimaradásról, ám az ügy felmerülése is jelzi, hogy pillanatnyilag a közös pénz nem is olyan vonzó a közép-európai tagországok számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.