Csalót hoztak haza Thaiföldről

Legkevesebb 60 ember és két utazási iroda megrövidítésével körülbelül hatvanmillió forint kárt okozott a Thaiföldről tegnap hazahozott H. Zoltán Árpád. A rendőrség tegnap először hallgathatta ki a 28 éves, csalással és sikkasztással gyanúsított férfit.

2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazahozták tegnap a Thaiföldön bujkáló H. Zoltán Árpádot, aki ellen négy nemzetközi és nyolc belföldi elfogatóparancsot adtak ki korábban a magyar hatóságok. A 28 éves, csalással és sikkasztással gyanúsított férfit a Phuket üdülővároshoz tartozó Chalongban leplezték le. A thai rendőrség lejárt vízuma miatt állította elő, s hamar kiderült, hogy körözik. Idegenrendészeti őrizetbe került, majd egy hónapig tartó egyeztetések és a thai rendőrségi vizsgálat lezárulta után repülőre ültették és hazaküldték. Idén ő a negyedik gyanúsított, akit a thai hatóságok Magyarországra juttattak, annak ellenére, hogy a két állam között nincs kiadatási egyezmény – közölte lapunkkal Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.
A Ferihegyi repülőtéren az Interpol magyar nemzeti irodájának munkatársai kíséretében, bilincsben megjelenő férfit tegnap a IX. kerületi rendőrkapitányságra vitték, és elkezdték a kihallgatását. A férfit őrizetbe vették és indítványozzák az előzetes letartóztatását. H. Zoltán Árpádot a magyar rendőröknek még sohasem sikerült kikérdezniük, mert a bűncselekmények elkövetése után nyoma veszett.
Miként megírtuk, a thai bevándorlási hatóság szerint H. Zoltán Árpád legalább kétszáz magyar, ausztrál és spanyol turistát csapott be. A Thpages Online Media Co. tulajdonosaként és a thaiföldi nyaralások specialistájaként rendkívül olcsón, 360 euróért árult hétnapos, szállást és utazást is magába foglaló nyaralási csomagokat Phuketre, Koh Samuira, Surat Thanira és Phang Ngára, de ezek az utak a valóságban nem léteztek, a foglalások árát a férfi zsebre tette. A thai lapok által magasan képzett számítógépes szakemberként emlegetett gyanúsított viselt dolgairól a becsapott utasok panaszleveleket hoztak nyilvánosságra az interneten.
A magyar rendőrség már 2006-ban felfigyelt a férfira, aki adataik szerint 2007 szeptemberétől főként Budapesten és Pécsett tevékenykedett: legalább hatvan embert becsapott és körülbelül 60 millió forint kárt okozott. Egyik módszere az volt, hogy egy cég képviseletében vállalta, kedvezményes áron repülőjegyeket szerez Spanyolországba és Thaiföldre. Kezdetben valóban kereskedett, de egy idő után csak az előlegeket tette el, és az ügyfelek nem utazhattak. Megkárosított két utazási irodát is, a repülőjegyek értékét ugyanis nem fizette be. Ezekben az ügyekben a XX–XXIII. kerületi rendőrkapitányság nyomoz jelentős értékre elkövetett csalás, és jelentős értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt.
H. Zoltán Árpád luxuskocsikat is kínált kedvező áron. Az előleget mindig átvette vagy átutaltatta, de vásárlóinak egyetlen autót sem adott át, a számonkérés elől pedig külföldre menekült. Jelentős értékre elkövetett sikkasztás gyanújával a BRFK IX. kerületi kapitánysága öt büntetőeljárást indított ellene, és hasonló okból nyomoz a VII., a XIX. kerületi, illetve a pécsi rendőrkapitányság is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.