Csányi: Kezelhető a futballhuliganizmus

Hírösszefoglaló
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország és Anglia példája mutatja, kezelhető a futballhuliganizmus problémája. A Magyar Labdarúgó-szövetség eltökélt abban, hogy keményen fellép a rendbontók ellen, véget vet a szurkolói anonimitásnak, bevezeti a szurkolói kártyát és kamerarendszert, ami lehetővé teszi, hogy a nemkívánatos személyek ne juthassanak be a stadionokba – fogalmazott Csányi Sándor, a szövetség elnöke a Kriminálexpo 2010 részeként megrendezett szerdai konferencián. Elmondta: a rendbontók, a károkozók meglopják a labdarúgás befektetőit. Kifejtette, csak azokra van szükség, akik a stadionok jó hangulatáról gondoskodnak, ám a kezelhetetlen drukkereket a környékről is el kell távolítani.
Falvai Zsolt, a Budapesti Nyomozó Ügyészség vezetője úgy értékelte, a mostani jogrendszer szempontjából nem szerencsés az az elgondolás, hogy a rendbontók büntetőjogi felelősségre vonása a stadionban történjen. A stadionokba „települt” ügyészek, bírók „azon melegében” nem dönthetnek a rendbontókról, mert a hatályos jogszabályok alapján az ügyész és a bíró mellett a védőnek is részt kell vennie a tárgyaláson, és kérdés, ez hogyan biztosítható. Szerinte a hivatalos személy elleni erőszakhoz hasonlóan a garázdaság előkészületét is büntetni kellene. Úgy vélte, jogszabály-módosítással akár titkosszolgálati eszközöket is bevethetnének, így elejét lehetne venni a rendbontásoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.