Csökkenhet a tanárok óraszáma

Mérsékelné a tanárok terhelését és kisebb létszámú osztályokat indítana a kormány. Az intézkedéseknek köszönhetően várhatóan több pedagógusra lesz szükség a pályán, sikerülhet megmenteni az intézményeket és javulhat a színvonal.

Munkatársunktól
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oktatási törvény lapunk birtokába került koncepciójából kiderül: a pályakezdők és a legkiválóbb tanárok heti kötelező óraszámát tizenöt, a többiekét öt százalékkal csökkentenék. A tervezet november 11-i verziója szerint az eddigi 22 óra helyett a pályakezdőknek 19, a pedagógus I. és a pedagógus II. fokozatba tartozóknak 21, a mestertanároknak pedig maximum 19 órát kellene dolgozniuk.
A tanulók kötelező terhelése ugyan emelkedne, de a legtöbb évfolyamon csak a mindennapos testnevelés bevezetése miatt. Emellett a hatodik és a nyolcadik osztályban várható jelentősebb változás, amely évfolyamokon heti 4,5, illetve 4 órával nőne az óraszám. A gimnáziumok felső évfolyamira járó diákok azonban jelentős terheléscsökkentésre számíthatnak. A 11. és a 12. évfolyamon ugyanis a jelenlegi harminccal szemben huszonkilenc órára csökkenne a kötelező óraszám.
A Gimnáziumok Országos Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, a pedagógusok óraszámára vonatkozó adatok üdvözlendők. Szebedy Tas azt reméli, hogy a tervezet megvalósul, és a kormány forrást is talál az óraszám-, illetve az osztálylétszám-csökkentéshez, ugyanis mindkettő megvalósítása magas költségekkel jár.
Továbbiak a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.