Csökkenteni kell a digitális szakadékot

I N F O R M A T I K A

Bodacz Péter
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előtérben az uniós menetrend. A stratégia, a biztonság és a frekvencia fogalmai köré csoportosulnak a jövő évi magyar soros elnökség távközlési prioritásai – jelentette be pénteken Brüsszelben Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár. Elmondta, hogy a menetrend – mint általános keretrendszer és stratégia – alapján kirajzolódnak a magyar elnökség törekvései az elektronikus hírközlés területén. A menetrend fő célja, hogy a nagy sebességű és szupergyors internetre épülő egységes digitális piac révén teremtsen gazdasági és szociális előnyöket az unió egésze számára, így vetítve előre az Európán átívelő stratégiai jövőképet, a Europe2020-at.


Együttműködést kezdeményez a kormánnyal az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a magyar és az uniós források minél könnyebb lehívása érdekében. A szervezet az érintett minisztériumokkal és fejlesztési szervezetekkel együtt képzeli el a közös munkát. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke elmondta: a szövetséghez tartozó vállalatok árbevétele éves szinten négyezermilliárd forint, ami a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 15 százaléka, az informatikai, távközlési és elektronikai iparágban foglalkoztatottak száma pedig körülbelül százezer fő.
– Az iparág fejlesztésével több infokommunikációs cég jöhetne létre, bővülhetne a meglévők tevékenysége, s növelni lehetne a vállalkozások alkalmazottainak számát, mindez pedig pozitívan hatna a magyar GDP-re is. Az IVSZ ezért arra törekszik, hogy stratégiai tanácsadóként befolyásolja a nagy, kormányzati infokommunikációs programok kiírását – fogalmazott Laufer Tamás. Az IVSZ azt is javasolja, hogy minél nagyobb mértékben vonják be a kockázati tőkét a cégekbe, fejlesszék a köz- és távoktatást, a mérnökképzést, az angolnyelv oktatását, illetve a felnőttképzést. Különösen nagy szerepet szánnának a távmunkának, amelynek előfeltétele a minél szélesebb széles sávú lefedettség megléte. A szövetség fontosnak tartja, hogy az internethasználat minél jobban terjedjen a magyar lakosság körében, s ezáltal is csökkenjen a generációs szakadék a társadalmon belül. Az IVSZ úgy véli, a legsürgetőbb feladatok megoldása közé tartozik az internet tartalmának új szabályozása, különös tekintettel a szerzői jogokra, a frekvenciadíjak, a spektrumgazdálkodás és a digitális átállás problémáinak megoldása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.