Csúcstámogatottság a kormánypártoknak

Munkatársunktól
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is egyedülálló a Fidesz–KDNP pártszövetség társadalmi támogatottsága a rendszerváltás utáni politikatörténetben – derült ki a Századvég Alapítvány novemberi közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint fél évvel a parlamenti választás után is változatlanok a pártok közötti erőviszonyok: egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a kormányzó pártokra az összes megkérdezett 45 százaléka szavazna, a szocialistákra 12, a Jobbikra 8, míg az LMP-re 4 százaléknyian voksolnának. Az októberi felméréshez képest hibahatáron belüliek a változások: plusz-mínusz 1-2 százalék, a megkérdezettek kicsivel több mint negyede (28 százalék) nem nevezett meg támogatandó pártot, ugyanakkor a részvételüket biztosra ígérő biztos pártválasztók körében a Fidesz–KDNP előnye még stabilabbnak tűnik. (A kormánypártoknak 66 százalékkal több mint négyszeres a támogatottsági fölényük a legerősebb ellenzéki párt, a szocialisták táborához képest, amely éppen 15 százalék.) A novemberi részvételi hajlandóság 53 százalékos, és ez csupán 2 százalékponttal kevesebb az októberi méréseknél.
Bár a Szonda Ipsos legfrissebb felmérése, amely szerint az elmúlt egy hónapban szinte mindegyik pártnak csökkent a tábora a Népszabadság tegnapi számában Távolodunk a pártoktól címmel jelent meg, a kormánypártok történelmi rekordját ez a felmérés sem vonja kétségbe. A fölény az összes megkérdezettnél és a biztos választóknál is megközelíti vagy eléri a négyszeres előnyt. Előbbi kategóriában a Fidesz–KDNP 37–10-re, míg utóbbiban 68–17-re „vezet” az MSZP-vel szemben. Az elemzés szerint a Fidesz nagyjából 150 ezer támogatót veszített el, azonban a pártot választók körében szeptember és november között mégis 4 százalékponttal többen szavaznának a kormányerőkre, míg az MSZP az októberi kisebb visszaesés után visszaállt az ősz elejei szintre. A Jobbiknak most 9, az LMP-nek 4 százalékos támogatottságot mértek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.