Darázsfészek 18

Fehér Béla
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl a rácson
Ahogy a kölykök nőttek, okosodtak, egyre kevesebbet lógtak a bolhászkodó szülőkön. A külvilág kötötte le a figyelmüket.
– Kik azok a ronda állatok odakint? Az arcuk sima, testükön rongy lóg, ez hogy lehet? – kérdezték napjában százszor.
– Számunkra is rejtély, kicsikéim. Évek óta járnak ide, és minket bámulnak – csücsörített csimpánz mama.
– Olyan irigység van a szemükben, hogy néha már kellemetlen – tette hozzá a csimpánz papa.
– Be akarnak jönni hozzánk játszani?
– Senki nem tudja, mit akarnak – magyarázta a mama, mert ő volt a türelmesebb. – Sokat beszélgetünk erről apátokkal, de nem jutunk semmire. Támadni sose akartak, csak értelmetlenül makognak, mutogatnak. Vakarózni még senki nem látta őket.
– Bámulnak, mint vak pávián az egyenes banánra! Nézzetek oda! Az egyiknek fehér szőr nőtt a fejére! – indulatoskodott a papa. Himbálta magát, aztán szaltót vetett.
A rács előtt álló nézők tapsoltak, integettek.
– Ezek tényleg nem normálisak! – nevettek a kölykök.
Pajkosan utánozni kezdték a rács előtt állókat, mire a mama dühbe gurult, rikoltozva döngette tulajdon mellkasát.
– Gyalázatosan viselkedtek! Ők ugyanolyan élőlények, mint ti vagytok! Szólj valamit te is, papa!
– Ejnye, gyerekek! Arról nem tehetnek, hogy negyvenezer évvel ezelőtt, a pleisztocénben jelentek meg. A fejlődés olyan hoszszú, lassú folyamat, hogy a legtöbben már közben meghalnak. Figyeljétek meg, a lábukkal még nem tanultak meg fogni.
– Nem csodálom, mindig rajta járnak – vetette közbe a mama, de a családfő rámordult, amiért félbeszakította.
– Jegyezzétek meg, hogy a fejlődés térben és időben folytonos, de egyenlőtlen és megfordíthatatlan. Ez mindenkire vonatkozik, ránk ugyanúgy, mint a legegyszerűbb szervezetekre, amilyen például a mi gondozónk, akinek eszébe sem jut, hogy elrabolja tőlünk az ennivalót. Még fejletlenek az ösztönei.
– Micsoda élhetetlen hülye! – állapította meg az egyik kölyök.
– Akkor meg hiába vigyorognak! Semmi okuk az örömre! – mondta a másik, s a nézők felé fordulva vakarni kezdte a fenekét.

Repedés a járdán
Talpam alatt hangyafiú éppen megkéri hangyalány kezét.

Tyutyus
A legnagyobb magyar–idegen szótárak százhúszezer szót tartalmaznak. A magyar nyelv hétkötetes értelmező szótára ötvennyolcezer szócikket tartalmaz, de a szócikkek végén értelmezés nélkül felsorolt származékok száma hetvenötezerre rúg! A magyar nyelv szókincsét egyébként százezer szóra becsülik, de az összes lexéma valószínűleg eléri az egymilliót. Egy művelt értelmiségi általában 25-30 ezer szót használ, kivéve engem, mert én harmincezer-egyet, mégpedig azért, mert gyermekkorom óta Tyutyusnak becéznek. A Tyutyus szó semmilyen szótárban nincs benne. Büszke vagyok rá, hogy még ma is Tyutyus vagyok mindenkinek, pedig a nyáron betöltöttem a hetvenet!

Hirdetés
Komoly gyűjtő tengerészeti témájú tetoválást (matróz, vitorlás, hableány, horgony) vásárolna alkarral, esetleg felkarral együtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.