Délszláv vetélytársakkal

Munkatársunktól
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olasz nyomásra vezették be annak idején a férfi vízilabda Euroligában a szerdai játéknapot, és bár a kontinens hajdan vezető pólós hatalmát már csak egy alakulat képviseli a legrangosabb klubkupában, a hétközi játék megmaradt. És ma nem is hétköznapi izgalmakat ígér, hiszen a második fordulóban mindhárom magyar érdekelt vízbe száll, méghozzá az első győzelem reményében.
A szokatlan összetételű A csoportban két-két magyar és montenegrói egylet szerepel, a nyitányon a Vasas 9-5-ös vezetését döntetlenre rontva 9-9-et játszott Szegeden, a Primorac Kotor viszont 12-7-re elintézte a Jadran Herceg Novit. Mivel a mai párosítás Herceg Novi– Szeged (18 óra), Vasas–Kotor (Komjádi uszoda, 20 óra), a feladat is adott: a gyengébb délszláv vetélytársat idegenben is le kellene győzni, az erősebb ellen pedig hazai pályán kötelező a siker. Bár a kötelező erős kifejezés, de nem az erőviszonyokat, hanem a továbbjutási reményeket illetően jogos a használata. Annál is inkább, mert a 2009-ben Euroligát nyert, idén tavasszal pedig döntőt játszott Kotor nyáron meggyengült némileg, hogy mást ne mondjunk, háromszoros olimpiai bajnok balkezes klasszisa, Kiss Gergely éppen a Vasasba tért haza.
A harmadik magyar résztvevő, az Eger is két exjugoszláv riválissal harcol a D jelű négyesben, e kettő a horvát Jug Dubrovnik és Primorje Rijeka. Az első körben őket is egymás ellen rendelték, és a dalmátok hazai pályán könnyen verték 12-7-re a Varga Dánielt és Dénest bevető fiumeieket. A hevesiek a Barceloneta otthonában 10-9-es vereséggel kezdtek, ami azért különösen kellemetlen, mert ha valahonnan pontot reméltek idegenből, akkor éppen Barcelonából. Ezek után Egerben már végképp nem lenne szabad hibázni, így ma 17 órától sem; még akkor sem, ha a kvartett favoritja, a Jug Dubrovnik érkezik vendégségbe.
Ha nem is egy komplett csapat, de a Benedek, Kásás, Madaras trió a Pro Recco színeiben ugyancsak vízbe száll ma, és minden valószínűség szerint legyőzi Újvidéken is a Vojvodinát, hiszen a nyitányon a Szpartak Volgogradot is letarolta 16-5-re.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.