Döntöttek a hatósági gázárról

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium teherbíró képességéről és az iszapkatasztrófa kárainak elhárításáról is szó volt tegnap a Tisztelt Házban. A képviselők döntöttek a katasztrófa körülményeit, illetve a felelősséget kivizsgálni hivatott parlamenti bizottság létrehozásáról is. Határoztak a gáz hatósági árassá válásáról.

Munkatársainktól
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiller István (MSZP) kétli, hogy az egészségügyet, a szociálpolitikát, a sportügyeket, az oktatást és a kultúrát felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztérium hatékony munkát tud végezni – hangzott el tegnap a parlamentben. Orbán Viktor erre azt válaszolta, az előző kormányok munkája miatt csak nehezen tartható a 3,8 százalékos hiánycél, a jelenlegi kormányzati struktúra viszont költséghatékony. Hiller a jövő évi EU-elnökség kapcsán arról beszélt, hogy a minisztériumnak fél év alatt öt csúcstalálkozót kell megszerveznie, ahol elengedhetetlen a felső vezetői jelenlét. Orbán Viktor szerint viszont az ország felkészült az EU-elnökségre, de a következő fél évben még emellett is feszített munkatempót diktál majd a kormány, hiszen az egészségügyi és az oktatási reformot is be akarják indítani.
A Marcal medrének kotrása azonnali feladat, amit célszerű a téli csapadék levonulása előtt elvégezni – közölte Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár. egy interpellációra válaszolva. Hozzátette, az ipari katasztrófa utáni helyreállítás mellett szükség van a Marcal félbehagyott szabályozására is.
Az Országgyűlés elfogadta az új földgáz-árszabályozás első elemének számító indítványt. Eszerint hatósági árassá válhat a lakossági gázár, s az energiaszektorra kivetett válságadók terheit a cégek nem háríthatják a fogyasztókra. Megszavazták az ügyvédi törvény, s a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását is. Utóbbi szerint a hetvenedik évét betöltött személy is kinevezhető külképviseleti vezetőnek. Így Szapáry Györgyből washingtoni nagykövet lehet. Döntöttek az iszapkatasztrófa körülményeit, a felelősséget vizsgáló bizottság létrehozásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.