Ég az első adventi gyertya

Tegnap délután Budapesten, a Szent István-bazilika előtt felszentelték a hagyományos adventi koszorút, majd meggyújtották rajta az első gyertyát. Szép hagyomány folytatódott a fővárosban azzal, hogy a Szent István téren karácsonyi vásár, ajándékok és zenés műsor várta az érdeklődőket.

Munkatársunktól
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint másfél évszázados múltra tekint vissza az adventi koszorú története. Először Johann Heinrich Wichern német evangélikus lelkész készített adventi koszorút 1839-ben, kifejezve ezzel a Jézus születésének évfordulójára történő várakozást, készülődést. Ez a koszorú még fából készült, és tulajdonképpen kocsikerékre hasonlított, amelyet csillárszerűen fel lehetett függeszteni. Wichern a szenteste előtt huszonhárom nappal minden mise után meggyújtott egy gyertyát, és a koszorúra helyezte. Hétköznap és szombaton piros, vasárnap pedig fehér gyertyát gyújtott. Először Németországban, majd a második világháború idején egész Európában meghonosodott az adventi koszorú körüli kultusz.
A hagyomány szerint három lila és egy rózsaszín gyertyát kellene elhelyezni a koszorún. A lila szín a keresztény hagyományban a bűnbánat színe, amit a nagyböjt időszakában is alkalmaz több felekezet. Az advent során ugyanis szintén önmegtartóztatással, bűnbánattal készülnek a keresztények a közelgő karácsonyra, úgy, mint húsvét előtt. A négy vasárnapból a harmadik kis szünetet jelent az önsanyargatás közepette, ekkor a küszöbön álló ünnep felett érzett öröm kerül előtérbe. Ezt fejezi ki a rózsaszín gyertya.
A koszorú alapja ma már nem fa, hanem körbe kötött fenyő, és a gyertyák száma is huszonháromról négyre csökkent. Ma már a gyertyák színét is a koszorú készítői határozzák meg, hiszen az emberek többsége számára az adventi koszorú nem csupán vallási jelkép, hanem hangulatos dísztárgy is. A hetente növekvő fény az egyre közeledő ünnep érkezését jelképezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.