Egyre drágábban váltják a valutát

Erdősi Csaba
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megemelték valuta- és devizaváltási díjaikat a bankok – ez derül ki a Bankometer.hu elemzéséből. A huszonnégy magyarországi bank friss ajánlatait összehasonlítható szakportál szerint a svájci frank esetében átlagosan 27 százalékkal, míg az eurónál átlagosan tizenkét százalékkal nőttek meg az elmúlt időszakban az úgynevezett konverziós költségek, vagyis azok a tételek, amelyeket pénzváltáskor felszámolnak. Ez egyfajta rejtett, ám nagyon is érezhető költség, amely az eladási és a vételi árfolyamok különbségében érhető tetten.
A szakportál közleménye szerint lakossági bankhasználóként e költségek jellemzően devizahitel-ügyletek és külföldi utazások során merülnek fel, s alkalmanként mindössze néhány száz vagy egy-kétezer forintos költséget okoznak. A kis- és középvállalatok számára ugyanakkor komoly költségnövekedést jelent a vételi és az eladási árfolyamok közötti különbség. Ennek mértéke függ a bankközi piacon tapasztalható beszerzési költségektől, az ügyletek számától, valamint banktechnikai és üzletpolitikai kérdésektől.
A Bankometer.hu elemzői megvizsgálták, hogy az elmúlt 15 hónapban nyolc nagy bank – Budapest Bank, CIB, Erste Bank, K&H Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, UniCredit Bank – esetében hogyan is alakult a svájci frank és az euró deviza- és valutaárfolyamokban a vételi és az eladási árfolyam közötti különbség.
Az euró devizaárfolyamait tekintve 9,57 és 10,65 forint átlagos árfolyamkülönbséget tapasztaltak. Ez azt jelenti, hogy a bankok váltási ügyleteinket terhelő díja
3-4 százalék közé tehető. Az átváltási díj augusztusban volt a legmagasabb, egy forinttal meghaladva a 15 hónappal korábbit, mostanra a különbség hatvan fillérre csökkent.
A valutaügyletek még drágábbak, ennek elsődleges oka, hogy míg a devizaváltás csak bankszámla-tranzakció, addig valutaváltás esetén készpénzkezelési költséget is rejt az eladási és a vételi árfolyam különbsége.
Az euró valuta-árfolyamában a vételi és eladási árfolyam közötti szélső értékek 15,38 és 16,88 forint között változnak. Svájci frank átváltáskor a bankok 6,33-8,02 forint költséget számolnak el a vételi-eladási árfolyam különbségeként. Ez átlagosan 1,7 forinttal magasabb, mint tizenöt hónappal korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.