Egyre fiatalabbak a HIV-betegek

Világszerte szakmai és civil szervezetek rendezvényei igyekeznek felhívni ma a figyelmet az AIDS terjedésére a betegség elleni világnap alkalmából. Noha az ENSZ illetékes szervezete szerint általában lassul a fertőzés terjedése, hazánkban egyre több és egyre fiatalabb HIV-beteget regisztrálnak.

Nagy Áron
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a világon általában lassul a HIV-fertőzés terjedése, az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS) jelentése szerint hazánk esetében ilyen jelenségről nem beszélhetünk – közölte lapunkkal a Szent László Kórház főorvosa. Szlávik János elmondta, 2010-ben 200 körüli lesz a regisztrált fertőzöttek száma, tavaly ugyanez 140, két éve 120 volt. A szakértő szerint pánikra ennek ellenére nincs ok, az azonban riasztó, hogy egyre fiatalabbak, akár már 17–18 évesek is a HIV áldozatává válnak. Az orvos ezért is a megelőzés, illetve a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozta, külön kiemelve: az időben felismert fertőzés a rendelkezésre álló gyógyszerekkel olyannyira kontrollálható, hogy a beteg gyakorlatilag teljes életet élhet. Akad példa arra, hogy a kezelt, AIDS-es anyának egészséges gyermeke születik, s a párját sem fertőzi meg – mutatott rá Szlávik János. Noha a homoszexuálisok mellett az intravénás kábítószer-használók képezik a másik nagy rizikócsoportot, utóbbiak esetében Magyarországon továbbra sincs felderített HIV-fertőzött – tudtuk meg a Nemzeti Drog Fókuszponttól. A tűhasználók veszélyeztetettségét jól érzékelteti a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének jelentése, amely szerint a világon mintegy 16 milliónyian „lövik” magukat, s közöttük több mint hárommilliónyian AIDS-esek.
Ismeretes, hogy december elsejét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította az AIDS világnapjává azzal a szándékkal, hogy felhívja a figyelmet a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére. Ezzel a céllal ma szakmai és civil szervezetek ezrei tartanak felvilágosítást, előadást, tömegrendezvényeket. Sydneyben az operaházat világították meg vörös fényekkel, hazánkban pedig egyebek mellett Budapesten, a Deák téri Gödör Klubnál tartanak egész napos programot. Az AIDS kedvező feltételek esetén gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz krónikus, kezelhető betegséggé vált. Az UNAIDS jelentése szerint 2009 végén 33,4 millió regisztrált fertőzött ember élt a világon (több mint 50 százalékuk Fekete Afrikában), a betegség eddig 25 milliónál is több halálos áldozatot szedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.