Egyre többen fizetik időben a számláikat

Bodacz Péter
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vállalati körben javult az időben kiegyenlített számlák aránya, az átlagos fizetési késedelem pedig 21 nap körül látszik stabilizálódni hazánkban – derül ki a Dun & Bradstreet (D&B), nemzetközi cégminősítő jelentéséből, amely szerint ugyanakkor egyre több az extrém késéssel, több mint kilencven napos csúszással rendezett számla. Arányuk 1,58 százalék volt 2008-ban, az elmúlt 12 hónapban pedig már 1,7 százalék. Ez – mint írják – egyenes arányban van a fizetésképtelenségi eljárások növekvő számával. A D&B adatai arra engednek következtetni, hogy főként a stabil, rendszeres üzleti kapcsolatokban javul a fizetési fegyelem a magyar gazdaságban. Míg 2008-ban csupán a számlák 44,01 százalékát fizették ki időben, addig 2009-ben 47,02 százalékot, az elmúlt 12 hónapban pedig már 51,39 százalékot. A tanulmány óva int ugyanakkor a túlzott derűlátástól, mivel a javuló tendenciát nemcsak a gazdasági helyzet stabilizálódása okozhatja, hanem az is, hogy az eladók egyre kevésbé bíznak a vevőkben, és gyakrabban kérnek előre fizetést.
A számlákat a legnagyobb arányban a közigazgatás, a védelem, a pénzügyi és biztosítási tevékenységek, valamint a bányászat, kőfejtés területén egyenlítik ki időben. A papíriparban és az építőiparban a legkisebb a határidőn belüli számlakiegyenlítési arány, amely a 40 százalékot sem éri el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.