Elárasztott ingatlanok a Balatonnál

Csaknem minden dél-balatoni település tó közeli utcáit, tereit veszélyezteti a belvíz. Aggasztóan magas a Balaton vízállása, de a Sió és a Kapos környékének belvízvédelme miatt nem növelhető tovább a tó vízeresztési kapacitása. Gondot okoznak a szennyvízkiöntések is a tó környékén lévő településeken.

2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Siófoktól Máriafürdőig tizenhárom dél-balatoni település part közelében élő lakóit és az üdülőtulajdonosokat is aggasztja a múlt hét végén lehullt 28 milliméter esőnek és a Balaton magas vízállásának tulajdonítható belvíz. Balatonfenyves Kaposvári utcájában most húsz ingatlan udvarán áll a víz, Balatonmáriafürdőn már az aknákból feltörő szennyvíz is veszélyeztet, csordultig teltek az árkok Boglár és Lelle tó közeli részein, három fonyódi utcában a Nagyberek magas vízállása miatt nem tud elfolyni a csapadékvíz.
– Most bosszulja meg magát az, hogy a 70-es években koncepció, mondhatnám ész nélkül kezdtek építkezni a Berekben. Nem történt meg a terepszintek rendezése, az ingatlanok turzásra épültek – nyilatkozta Pécseli Péter szakaszmérnök, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője. A szakember szerint a Nagybereket átszelő déli vasút elhibázott pályája már figyelmeztethette volna a tervezőket, építtetőket. A belvíz átemelése rendkívül energiaigényes megoldás, a Balaton vízeresztésének kapacitása viszont nem növelhető – magyarázta Pécseli Péter.
Eközben szennyvízkiöntésekkel küzdenek vasárnap óta a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szakemberei. A vízszolgáltató arra kéri a balatoni ingatlantulajdonosokat, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az illegális szennyvízbekötések felderítésére, és azonnal jelentsék a kiöntéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.