Elérte a botrány a román belügyet

Emil Boc román kormányfő tegnap felmentette tisztségéből a belügyminisztérium közrendészetért felelős államtitkárát és az országos rendőrfőkapitányt. Hivatalos közlés szerint a leváltásokat az alvilági leszámolások elszaporodása indokolja, a döntés mögött azonban a román belügy eddigi legnagyobb megvesztegetési botránya húzódik.

2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekövetkezett, amit a román belügyminisztériumot alapjaiban megrengető botránysorozat nyomán napok óta sejteni lehetett: Bukarestben menesztették Petre Toba országos rendőrfőkapitányt és Dan Fatuloiut, a tárca közrendészeti államtitkárát. A döntést tegnap – az Emil Boc miniszterelnökkel folytatott egyeztetés után – jelentette be Traian Igas belügyminiszter, megnevezve egyúttal az érintettek utódjait is. A tárcavezető a kelet-romániai Piatra Neamt városában november 14-én elkövetett alvilági leszámolással, a bűncselekmény kivizsgálásakor a minisztérium élén kipattant példa nélküli ellentétekkel indokolta a leváltásokat.
Miként lapunk korábban beszámolt róla, a moldvai városban fényes nappal agyonlőtték az egyik helyi maffiaszervezet főnökét, bátyját pedig súlyosan megsebesítették. Róluk később kiderült, hogy közeli kapcsolatban álltak a megyei rendőrfőkapitánnyal. A nyomozást irányító Dan Fatuloiu államtitkár nem sokkal később javaslatot tett az alvilági figurák mellett nyilvánosan kiálló megyei főrendőr leváltására – ez meg is történt –, sőt bejelentette: lemond, ha nem menesztik az országos rendőrfőkapitányt is, aki szerinte többrendbeli hivatali visszaélést követett el.
Mindezt tetézte, hogy Fatuloiu körül kipattant a román belügy legnagyobb korrupciós botránya is: az államtitkárt a hét végén egymillió euróval próbálta megvesztegetni egy galaci üzletember, aki ellen félszáz gazdasági bűncselekmény gyanújával folyik vizsgálat. Az államtitkár tegnap már emberölés megrendelésével is meggyanúsította a letartóztatott Catalin Chelut, sőt árulással vádolta a rendőrség gazdasági főosztályának munkatársait, akik szerinte információkat szolgáltattak ki a vállalkozónak.
Traian Igas belügyminiszter tegnap felszólította a menesztett Fatuloiut: a felelősségre vonás érdekében nevezze meg azokat a rendőröket, akiket a nyomozati adatok kiadásával gyanúsít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.