Életfogytiglan Magyar Róbertnek

Tegnap életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság a fekete seregként ismert bűnszervezet vezetőjét, a szökésben lévő Magyar Róbertet, a testület a vádlottat kizárta a feltételes szabadság lehetőségéből is.

Csibra Tibor
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoport többi tagját összesen 120 év letöltendő fegyház-, illetve börtönbüntetéssel sújtották. Négyen felfüggesztettet kaptak, két terheltet felmentettek, hárman pedig pénzbírsággal úszták meg az öt éve kezdődött, egyik legnagyobb hazai maffiapert. A ítélet indokolása szerint 18-an bűnszervezetben követték el a társaság terhére rótt bűncselekményeket. A verdikt kihirdetése után nyolc, korábban enyhébb kényszerintézkedés hatálya alatt álló, illetve szabadlábon védekező vádlottat újra előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság.
A harminc érintett és a hallgatóság a Fővárosi Bíróság zsúfolásig megtelt dísztermében hallgatta Vaskuti András büntetőtanácsának döntéseit. A fekete sereg szerteágazó ügyeiben négy vádirat született, a bíróság 112 tárgyalási napon folytatta a bizonyítást, és ez volt Magyarországon az első per, amelyről élőben közvetített a Magyar Televízió. Vaskuti András megemlítette, hogy az eljárás azért is húzódott el, mert a tanács két bíráját nem mentesítették más ügyek tárgyalása alól.

*

A bíróság számos terhelt esetében az ügyészség vádindítványától eltérően döntött, így születhettek meg az említett próbára bocsátások, illetve felmentésekről szóló határozatok. Az ügyészség az eljárás alatt szinte módosítás nélkül fenntartotta a 2007 márciusában kezdődött per elején ismertetett vádiratát, ugyanakkor a terheltek többször tettek részletes beismerő vallomást, vagy éppen visszavonták azokat. Mint arról korábban beszámoltunk, a monstre eljárás alatt számos érintettnek lejárt az előzetes letartóztatásban – a korábbi jogszabályok szerint alkalmazható – három éve. A csoport tagjai lakhelyelhagyási tilalom vagy házi őrizet hatálya alá kerültek. Amikor Magyar Róbert is hazamehetett, Vaskuti bíró úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy „nem kell tartani a súlyos bűnözők szabadlábra kerülésétől”. A tanács elnöke a mondatot úgy fejtette ki tegnap, hogy a bíróságnak alkalmaznia kell az érvényes jogszabályokat, és Magyar házi őrizete sem adott volna okot aggodalomra, ha az annak felügyeletéért felelős rendőrség is teszi a dolgát. Ismert, hogy az elsőrendű vádlott januárban megszökött budapesti lakásából, miután észlelte, hogy a járőrök nemegyszer napokig nem ellenőrzik őt. A férfi tartózkodási helye – hivatalosan – ismeretlen, úgy tudjuk, a hatóságoknak vannak információi a terhelt hollétéről.
A bíróság a vádlottak jellemrajzát is ismertette, ebből úgy tűnt, hogy a testület figyelembe vette azt a korábbi védői felszólalást, amely a cigány emberek sajátos világképét igyekezett ismertetni. A harminc vádlott többsége roma férfiakból áll, akik főként szülőhelyükön, illetve a börtönökben ismerték meg egymást, van köztük olyan, akit már 17-szer ítéltek el. Az említett védői észrevétel szerint a cigányok összetartanak a bajban, amit a nyomozó hatóságok inkább bűnszervezetként értékeltek.
A tényállás ismertetésekor a bíró szólt Magyar Róbert életútjáról is: a terhelt küzdősportolóként került börtönbe korábban, majd szabadulása után Miskolcról Budapestre költözött, és ott szervezte meg bandáját. A csoport eleinte prostituáltak és stricik lehúzásával foglalkozott, de Magyar vendéglőt és játéktermet is üzemeltetett. A férfi hét éve került összetűzésbe a budai alvilág egyik figurájával, Ragyás Tónival, aki nyilvánosan megszégyenítette őt. A feltörekvő Magyar bosszút esküdött, majd egyik embere, J. János tucatnyi lövéssel kivégezte Ragyást Óbudán. A csoport vitába keveredett egy cigarettacsempésszel is, aki ellen merényletet kíséreltek meg, számlájukon van még zsarolás, magánlaksértés és egyéb erőszakos bűncselekmények. A tegnapi ítélet részletezése lapzárta idején még tartott, így az ügyészi és védői fellebbezésekről később számolunk be.

Újra Kaiser. Megkezdődött tegnap a Fővárosi Ítélőtáblán a nyolc áldozatot követelő, 2002-es móri bankrablás miatt ártatlanul tényleges életfogytiglanra ítélt Kaiser Ede perújításának másodfokú eljárása. Csütörtökön várhatóan újra nyilatkoznak a Kaisert korábban felismerő tanúk, döntés jövőre születhet az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.