Elfogták a harmadik bankrablót

Forró nyomon elfogták tegnap este annak a bandának a harmadik tagját is, amelyik pénteken kirabolt egy bankot Budapesten a XIX. kerületben, majd egyikük életét vesztette az őket üldöző rendőrökkel vívott tűzharcban. A hatóság tegnap délelőtt jelentette be, hogy hajtóvadászatot indított a szökésben lévő, sorozatlövő fegyverrel menekülő tettes kézre kerítésére.

Csibra Tibor
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vette tegnap este a rendőrség a kispesti bankrablás ügyének harmadik gyanúsítottját, akiről a hatóság délelőtt jelentette be, hogy hajtóvadászatot indítottak kézre kerítésére. A sajtótájékoztatón Tóth Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője közölte, bizonyos, hogy a támadók hárman követték el a bűncselekményt. Egyelőre nem tudni, hogy a pénteken elfogott férfi társára vallott-e, tegnap délelőtt még nem szolgált információkkal a nyomozóknak. A rendőrség mára ígért tájékoztatást az akció részleteiről.
Miként megírtuk, a péntek délutáni támadáskor ketten mentek be a kispesti Fő utcában lévő Budapest Bank fiókjába, s ott földre kényszerítették az alkalmazottakat, ügyfeleket. A fegyveres rablóknak a pénztáros 2,8 millió forintot adott át, a tettesek a forgalmas Üllői úton gyalog menekültek el. A bank egyik dolgozója a pánikgombbal riasztotta a rendőrséget, a helyszín közelében tartózkodó járőr a személyleírások alapján üldözőbe vette a banditákat a közeli lakótelepen. Az egyenruhások a Szigligeti utcában felszólították őket, hogy álljanak meg, fegyvereiket dobják el, de azok megfordultak, és egyikük a nála lévő gépkarabélyból tüzet nyitott rájuk. A rendőrök viszonozták a lövéseket, közben a géppisztolyos támadó fegyvere meghibásodott, a csőben elakadt a lőszer. Amíg megpróbálta újratölteni, a járőrök agyonlőtték a férfit. Társa tovább- menekült, de a rendőrök a tűzpárbaj helyszínétől néhány száz méterre bekerítették, s a férfi ott megadta magát. Nála egy Parabellum pisztolyt találtak a nyomozók. A bíróság várhatóan ma dönt előzetes letartóztatásáról. A lelőtt férfi 41 éves, román állampolgár és egy AMD–65-ös, a honvédségnél rendszeresített gépkarabéllyal támadt a rendőrökre.
A Szigligeti utcai lövöldözés után helyiek bejelentést tettek a hatóságnak, hogy egy harmadik rablót is láttak menekülni, aki az egyik sorházba futott be. A rendőrség körbekerítette, majd lezárta a több száz lakásos panelépületet, a lakókat sem engedték haza otthonukba, a bent lévők pedig nem távozhattak. A helyszínen hamarosan megjelentek a Terrorelhárító Központ munkatársai is, közöttük mesterlövészeket is látni lehetett. A hatóságok szombat hajnalig átfésülték a házat és környékét, de akkor nem akadtak a harmadik bankrabló nyomára. A férfi szintén gépfegyverrel menekült, elszánt bűnöző, így indokolt volt a kommandósok bevetése a Szigligeti utcában – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. A lelőtt bankrabló holtteste péntek késő estig a tűzharc helyszínén, az utcán hevert, az akkor kezdődő havazás s a nyomok megőrzésének érdekében a helyszínelők bevitték az egyik lépcsőházba, hogy ott folytathassák munkájukat.
A pénteken elfogott gyanúsított 32 éves, magyar állampolgár, ő volt a támadók utcai figyelőembere – részletezte a történteket lapunknak Fülöp Valter, a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettese. Az ezredes cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy a támadók rendvédelmi szervek vagy a honvédség alkalmazottai lennének, s így jutottak gépkarabélyokhoz, lőszerekhez. A Szigligeti utcai ház lezárásáról Fülöp Valter elmondta, hogy a lakók bejelentése tévesnek bizonyult, a kommandósok akkor ezért nem találták meg az épületben a harmadik rablót.
A nyomozás egyes részletei valószínűleg örökre titokban maradnak, mivel a hatóság felkészült elkövetőt keresett: a társaság tavaly decemberben – szintén fegyveresen – már kirabolta ugyanezt a bankfiókot; akkor kilencmillió forinttal sikerült elmenekülniük. Lapunk úgy tudja, a három férfiról – más ügyeik miatt – már voltak információi a rendőrségnek.
A BRFK a tegnap elfogott szökevényről egyelőre nem közölt információkat. Az ezredes a rendőrök fegyverhasználatáról elmondta, az első vizsgálatok szerint az jogszerű volt, mivel a román férfi tüzet nyitott a járőrökre. A Hír TV meg nem erősített értesülései szerint az elkövetőt tizenegy találat érte. A bankrablásban és a tűzpárbajban rajta kívül nem sérült meg senki, a pénzt megtalálták a nyomozók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.