Elhunyt Baktay Patrícia

P. Szabó Ernő
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élete ötvennyolcadik esztendejében, hosszú, súlyos betegség után vasárnap elhunyt Baktay Patrícia textilművész, tanár. Az anyag, a mesterség minden csínját-bínját ismerte, és tudta azt is, hogyan lehet tudását átadni, a művészetet megszerettetni. Évtizedeken át Kaposvár egyik legnevesebb, országosan is elismert művésztanára volt. A hetvenes évek óta foglalkozott textillel; puritán, nyers színű, szövött faliszőnyegein, stilizált korpuszain és szárnyasoltár-kompozícióin eleinte bibliai történeteket jelenített meg. Színes mesélőkedve és játékossága a 90-es években bontakozott ki igazán. Ragyogó színintenzitású, ugyanakkor szűkszavúan stilizált formáiban az emberi képzeletvilág határtalan dimenziói jelentek meg. Szövött felületein gyakran sorakoznak fából, papírból, textilből vagy egyéb anyagokból készített figurák. Munkáin sajátos módon jelennek meg a plasztikus elemek: menhírszerű textilszobrait úgy formálta meg, hogy az ősi szellemiséget sugalló formák a mai befogadó számára is érthető és olvasható tartalmakat hordoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.