Elítélték a telkét dróttal védő gazdát

Csibra Tibor
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt két év, öt esztendőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte tegnap a Pest Megyei Bíróság azt a péceli férfit, aki a kertjén áthaladó földúton drótkötelet feszített ki, mert sérelmezte, hogy mások a telkén közlekednek. A sodronyt 2008 februárjában nem vette észre egy motoros, nekiment, és olyan súlyosan megsérült a nyakán, hogy életét veszítette. N. Zoltán vádlott a talajtól egy-másfél méter magasan helyezte el a huzalt, arra egy sárga szalagot fűzött, és rátett egy papírlapot is, amely az áthaladást tiltotta. A szerencsétlenül járt motoros nem vette észre a jelzéseket, a jármű sárhányója, illetve kormánya felfelé megfeszítette a kötelet, amely szinte lefejezte a harmincas éveiben járó férfit. A tegnap véget ért büntetőper már egy megismételt eljárás, mert az ügyben először halált okozó, közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt emeltek vádat N. Zoltán ellen. A Budakörnyéki Bíróság azonban megállapította, hogy a terhelt által elkövetett bűncselekmény emberölésnek minősül, így annak bizonyítását a megyei testület vette át.
Szabó Judit bíró a határozat indokolásában kifejtette, hogy a vádlott nem szándékosan követte el a bűncselekményt, csak meg akarta akadályozni, hogy a telkén át közlekedjenek. N. Zoltánnak ugyanakkor tudnia kellett, hogy a drótkötél akár tragédiát is okozhat. A terhelt által kitett papírlap, és színes szalag nem volt elegendő megelőzni a balesetet, és N. Zoltánnak engedélye sem volt arra, hogy lezárja az utat.
Az ítéletet a vádlott és védője is tudomásul vette, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, ezért a döntés nem jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.