Elkészült a „gyorsítócsomag”

A korrupciós ügyekkel kiemelten foglalkozó munkacsoport jöhet létre az ügyészségen belül, miután a kormány egymilliárd forinttal többet biztosít erre a célra a jövő évi költségvetésben – jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter tegnap Budapesten.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt a Transparency International Magyarország rendezvényén, hogy az egymilliárdos korrupcióellenes csomagon kívül az ügyészségnek az előző évekhez képest további körülbelül hárommilliárd forinttal emelkedik majd a költségvetése. Hasonló összeghez juthatnak 2011-ben a bíróságok is: az úgynevezett „gyorsító-csomag” kimondottan az eljárások felgyorsításához szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtését szolgálja – közölte a miniszter. Kiemelte, hogy hazánk versenyképességének egyik legnagyobb gátja a korrupció, ezért a kormány kiemelt szerepet szán a korrupcióellenes küzdelemnek.
Navracsics Tibor szerint Magyarország jogalkotási szempontból ma egy átmeneti helyzetben van, az Országgyűlés „hiperaktív” törvényhozási tevékenysége a változás időszakát jelzi. Terveik szerint még az idén benyújtják a parlamentnek az eljárási törvények módosítását szolgáló törvénycsomagot, és dolgoznak egy új közbeszerzési törvényen is, de a változás egyik fordulópontja az új alkotmány elfogadása lesz.
Az új alaptörvénnyel kapcsolatban Navracsics Tibor leszögezte, hogy az alapintézményeken nem kívánnak változtatni, a magyar politikai rendszer alapvető berendezkedése – az igazságszolgáltatás függetlensége, a parlamentáris kormányzati rendszer – nem változik. A közigazgatási miniszter beszélt arról is, hogy az új alkotmányban lenne egy közpénzügyi fejezet, azaz alkotmányos szabályozás rangjára emelnék az állami pénzekkel való bánásmódot. A politikus elmondta, már dolgoznak a kormánytisztviselőkre vonatkozó etikai kódexen, és szeretné, ha a közigazgatásban is általánossá válna ez a szabályozás. – 2002-ben 7300 felett volt a korrupciós ügyekben tett ügyészségi feljelentések száma, 2009-ben azonban már meghaladta a 19 ezret – mondta Navracsics Tibor. Szerinte nehéz eldönteni, hogy a feljelentések számának növekedése a korrupció elleni harc hatékonyságát vagy a korrupciós ügyek sokszorozódását mutatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.