Elkezdődött a hamburgi kalózper

Stefan Lázár
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli érdeklődés mellett kezdődött el tegnap Hamburgban a német igazságszolgáltatás legfurcsább pere, a vádlottak padján szomáliai kalózok ülnek. Hasonló eljárásra utoljára hatszáz esztendővel ezelőtt akadt példa.
A Hanza-város flottája 1401 áprilisában Helgoland közelében elfogta az akkori idők legendás kalózát, Klaus Störtebekert és társait. A tengeri rablókat halálra ítélték, és hat hónappal később lefejezték. A mostani vádlottak legfeljebb tizenöt év börtönbüntetést kaphatnak.
A vádirat szerint a tíz afrikai férfi – automata fegyverekkel és rakétavetőkkel felszerelve – április 5-én megtámadta és elfoglalta a szomáliai partoktól 530 tengeri mérföldre lévő, Dzsibutiból Mombasába tartó Tajpan konténerhajót. A tizenöt tagú legénység a biztonsági kamrában keresett menedéket, a német kapitány riadóztatta a tengeri szorosban járőröző nemzetközi flottát. Az egyik holland egység kommandósai rövid tűzharc után visszafoglalták a hamburgi vállalat német zászló alatt futó hajóját, a kalózokat elfogták és Rotterdamba szállították. Hollandia júniusban eleget tett a hamburgi bíróság kérésének, és a tíz szomáliai férfit kiadta a német igazságszolgáltatásnak.
Az államügyészség a tengeri forgalom elleni támadással és zsarolást szolgáló emberrablással vádolja a tetteseket. A bíróságra mindeddig ismeretlen feladat vár. A támadás ténye vitathatatlan, de a kijelölt ügyvédek a fegyveres akció hátterében meghúzódó szociális és politikai körülmények ecsetelésével igyekeznek védenceik felelősségét csökkenteni. Szerintük a Szomáliában 1991 óta dúló polgárháború, az állandó éhínség, az összeomlott egészségügyi ellátás, az egymással rivalizáló milíciák összecsapásai olyan politikai helyzetet eredményeztek, amely egyenesen kikényszeríti az egyetlen megélhetési lehetőséget nyújtó kalózkodást, tehát enyhítő körülménynek számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.