Elkezdődött az ír gázoló tárgyalása

Már ma döntés születhet az ír gázoló ügyében, miután tegnap elkezdődött Ciaran Tobin kiadatási pere Dublinban. A férfi védői idáig többek között egy nyelvi hibával és a hisztérikus magyar közhangulattal érveltek a tárgyaláson.

Győr Ágnes
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött Francis Ciaran Tobin kétnapos kiadatási tárgyalása tegnap Dublinban. Az ír férfit, aki tíz évvel ezelőtt Leányfalun két kisgyermeket gázolt halálra, a magyar bíróság 2002-ben három év börtönbüntetésre ítélte, amelyből leghamarabb 18 hónappal a büntetés letöltésének kezdete után szabadulhatna. Az ítélet megszületésekor azonban Tobin már nem volt Magyarországon. A vádlott ugyanis családi okokra hivatkozva, ötszázezer forint biztosíték ellenében elhagyhatta az országot.
A magyar állam egyszer már kérte a férfi kiadatását, azt azonban az ír bíróság elutasította. Az akkori jogszabályokra hivatkozva döntésüket azzal indokolták, hogy nem tekinthető szökésnek az, ahogyan Francis Ciaran Tobin elhagyta Magyarországot. Hazánk tavaly ismét a férfi kiadatásáért folyamodott miután az ír jogszabályok módosultak és többé nem követelménye a kiadatásnak, hogy a vádlott előzőleg szökéssel bújjon ki a helyi igazságszolgáltatás elől.
A magyar bíróság már megállapította, hogy Tobin bűnös az ellene felhozott súlyos vádpontokban, ő azonban máig büntetésének egyetlen napját sem ülte le – emlékeztette a bíróságot Maurice Collans, az ír igazságügyi miniszter jogi képviselője. A bíró érdeklődésére a jogász kifejtette, nincs jogi akadálya annak, hogy ugyanabban az ügyben többször is kiadatásért folyamodjon egy állam. Korábban Tobin ügyvédjei többek között arra hivatkozva akarták elkerülni a férfi kiadatását, hogy a bűncselekmény és az ítélet is azelőtt született meg, hogy hazánk az unió tagjává vált volna. Maurice Collans azonban rámutatott, hogy már 2004 előtt is volt érvényben olyan, mindkét országra vonatkozó nemzetközi jogi egyezmény, amely lehetővé tette a hasonló kiadatásokat. Alaptalannak nevezte továbbá Tobin védőinek azt a felvetését, hogy a gázolás körüli hisztérikus közhangulatban a magyar hatóságok nem tudnák biztosítani a férfi személyes védelmét. Szintén kritizálta Tobin ügyvédeinek egy nyelvi félreértésre alapozott védekezését. Korábban ugyanis azt közölték a bírósággal, hogy a kiadatási kérelmek között a magyar bíróság indokolatlanul kétszeresére emelte a férfira kirótt büntetés idejét.
A jogász kifejtette, ha hiba csúszott a korábbi kiadatási kérelem elbírálásába, az nem a magyar államot, hanem az ír bíróságot terheli. Ma folytatódik a tárgyalás, amelynek végén, tíz év után döntés születhet az ír gázoló ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.