Elmaradt Lendvai könyvbemutatója

Stefan Lázár
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmaradt Paul Lendvai könyvbemutató reklámrendezvénye Majna-Frankfurtban. A vendéglátó Heinrich Böll Alapítvány viszszarettent attól a széles körű tiltakozástól, amely a Mein verspieltes Land: Ungarn im Umbruch (Eljátszott országom – Magyarország) címet viselő könyv szerzője ellen megnyilvánult. A német nyelvű sajtót a magyarországi politikai fejleményekről rendre elferdítő, féligazságokkal tűzdelt és lejárató hangvételű cikkeivel ellátó publicista kénytelen volt meghátrálni a fellépését kritizáló levelek láttán.
A tiltakozás hullámai még magasabbra csaptak azt követően, hogy felszínre kerültek a hajdani diktatúrához fűződő kapcsolatait leleplező iratok. A dokumentumokból az derült ki, hogy Lendvai önkéntes informátorként segítette a Kádár-diktatúrát.
Az alapítvány hesseni szervezete azzal indokolta meg a Politika Aktuell sorozat tegnap esti rendezvényének rövid távú lemondását, hogy nem tudja biztosítani Lendvai személyes biztonságát. A frankfurti kirendeltség képviselője, Ralf Zwengel így érvelt: „Számtalan forrásból kaptunk olyan értesüléseket, hogy nem csak tüntetésekre kell számítani Paul Lendvai ellen, hanem fennáll a tettlegesség veszélye is.” A Magyar Nemzet kérdésére, hogy nevezzen meg néhány személyt az óva intők sorából, Ralf Zwengel – az érintettekkel folytatott beszélgetés után – nem volt hajlandó. A szerző – saját állítása szerint – szélsőjobboldali nacionalista és antiszemita kampány fókuszába került. A Frankfurtban és környékén elő magyarság meglátása szerint az erőszakra való hivatkozás egyszerű, indokolatlan propagandafogás.
Ismeretes: Lendvai könyvét Berlinben is bemutatták volna az osztrák nagykövet által, ám a diplomata végül szintén meghátrált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.