Enyhébb büntetés a romaaktivista fiának

Közösség elleni izgatás miatt egy év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte B. Tamást a Szabolcs-Szatmár Megyei bíróság. A romajogi aktivista fia első fokon még letöltendő börtönbüntetést kapott.

2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Gárda hamarosan Rakamazon is felvonul, de ez nem a szokványos felvonulás lesz, annál egy kicsit több. Pusztulni fogtok, rohadt, büdös cigányok. Rettegjetek, féljetek, mert hamarosan jövünk! – ezzel a szöveggel kerültek ki plakátok 2009. január 2-án reggel Rakamazon több helyen. A településen élők egy részét sikerült felheccelni, akik egymást riogatva kapát, kaszát, fejszét ragadva az utcákon gyülekeztek. A robbanásig feszült helyzetben több település összes bevethető rendőrét Rakamazra irányították, a tömeg valamikor hajnal körül tért haza. Akkoriban Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, ha a hatóságok nem védik meg a romákat, a vezetők nem sokáig tudják visszatartani őket. A rendőrség az egyik plakáton talált egy ujjlenyomatot, amely alapján pár hónappal később azonosítottak egy 29 éves helyi férfit.
A gyanúsításról korábban a Magyar Nemzetnek nyilatkozott a férfi édesapja, Balogh Albert cigányjogi aktivista: sajnálta, ha így történt, ám a fia felnőtt férfi, aki maga felel a tetteiért, de szülőként reméli, a fia ártatlan. A bizonyítékok alapján a Nyíregyházi Városi Bíróság B. Tamást bűnösnek mondta ki közösség elleni izgatás vádjában, és ezért egy év négy hónap letöltendő börtönre, valamint öt év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte őt. A védelmi fellebbezés után került az ügy a fellebbviteli tanács elé. A védelem szerint a rendőrség egyetlen plakáton találta meg a vádlott ujjlenyomatát, a többi plakáton nem, a városi bíróság olyan következtetése, hogy a vádlott helyezte ki az összes plakátot, nem bizonyított, így nem lehet kétséget kizáróan megállapítani B. Tamás bűnösségét. Ezért indítványozta B. Tamás felmentését.
A Szabolcs-Szatmár Megyei Bíróság a körülmények mérlegelése után úgy döntött, a vádlott bűnös közösség elleni izgatás vádjában. Az első fokon kiszabott büntetés mértékét megváltoztatva egy év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte B. Tamást, és a közügyek gyakorlásától eltiltás mellékbüntetést mellőzte. Az indoklásban részletesen elhangzott, a plakátokat nagyjából egy időben helyezték ki, és azonos forrásból származtak. A vádlott ujjlenyomata rajta volt az egyik plakáton, arra vonatkozóan pedig nem tudott elfogadható magyarázatot adni, miként történt ez.
A vádlott egyetlen plakát kihelyezésével is elkövette a terhére rótt bűncselekményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.