Erőtlen érdekvédelmi tüntetés

Pár százan vettek részt a három szakszervezeti konföderáció által szombaton megtartott kormányellenes demonstráción. Petíciójukban párbeszédet, többsávos adórendszert, a magánnyugdíjpénztárak választhatóságának szabadságát követelték. A miniszterelnök szóvivője hiteltelennek tartotta az akciót, mert szervezői között olyanok is vannak, akik „személyesen részt vesznek a nyugdíjakat eltőzsdéző magánpénztárak vezetésében”.

Bákonyi Ádám
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jótékony érdekvédők? Havi bruttó 75 ezer forintot, azaz nettó 40 ezer forintot – ennyi tiszteletdíjat kap a Vasutas Nyugdíjpénztár ellenőrző bizottságának tagjaként, állította a Hír TV-nek Borsik János, az Autonómok elnöke. Információink szerint azonban ez az összeg havonta bruttóban milliós díjazást jelent. Fehér József, a SZEF alelnökének lapunkhoz eljuttatott közleményében leszögezte: sem díjazásként, sem más juttatásként, sem költségtérítésként soha egyetlenegy fillért nem kapott az Aegon Nyugdíjpénztár ellenőrző bizottsági tagjaként. Fehér József idézte a nyugdíjpénztár alapszabályát, amely kimondja: „Az ellenőrző bizottság elnöke és tagjai díjazásban nem részesülnek.”


Bár három szakszervezeti konföderáció, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Autonómok, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), valamint a tizenhat ágazati szakszervezetet összefogó Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórum hirdetett szombatra tiltakozó demonstrációt, az eseményen csupán pár százan jelentek meg. A szervezők ezt azzal magyarázták, hogy megfélemlítették a dolgozókat, azzal fenyegetve őket, hétfőn már nem lesz munkájuk, ha részt vesznek az akcióban. A szervezők állították, tudomásuk szerint tizenötezren jöttek volna el, bár kétséges, hogy ennyien elfértek volna a tüntetés fővárosi helyszínéül választott Magyar Tudományos Akadémia épülete előtti parkolóban. A tavasz óta zajló jogalkotási folyamat és kormányzati intézkedéssorozat elleni tiltakozáson mindössze négy-öt, közismerten MSZP közeli ágazati szervezet jelképét lehetett látni. A transzparenseken az „Én félek”, „Közszolga nem rabszolga”, „Indokolás nélkül kirúghatnak”, „Ezt még mi sem vesszük be” feliratok szerepeltek. – Itt vagyunk, mert semmibe veszik jogainkat, és rólunk, nélkülünk döntenek – mondta Varga László. A SZEF elnöke úgy fogalmazott, nemet mondanak a szociális és társadalmi párbeszéd semmibevételére, a keresetek vásárlóértékének csökkentésére, a közszféra bérbefagyasztására, az igazságtalan adórendszerre, a hatalmi politizálásra és a félelemre. Petíciójukat Fekete László, a nemzetgazdasági tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkárságának osztályvezetője vette át. Ebben többek között a demokratikus jogállam intézményeit tiszteletben tartó kormányzati politikát, a társadalmi párbeszéd működő intézményrendszereit tiszteletben tartó jogalkotást, kiszámítható és igazságos nyugdíjrendszert, a magánnyugdíjpénztárak választhatóságának szabadságát követelték.
– Sajnáljuk, hogy ezzel a hiteltelen akcióval sikerült megvezetniük néhány száz magyar munkavállalót – reagált Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője úgy fogalmazott, a tüntetésről mindent elmond, hogy annak szervezői között vannak olyanok, akik részt vesznek a nyugdíjakat „eltőzsdéző” magánpénztárak vezetésében. A kormány elkötelezett az emberek nyugdíjának megvédése és a pofátlan végkielégítések megadóztatása mellett – szögezte le a szóvivő. Selmeczi Gabriella a közrádió Vasárnapi Újság című műsorában erősítette meg, nem kell 16 százalékos adót fizetnie annak, aki az állami nyugdíjpénztárba lép át. A nyugdíjvédelmi megbízott közölte, akkor kell szja-t fizetni, ha a reálhozamot, tehát a nyereséget egy összegben kiveszik a magánnyugdíjpénztárból. Selmeczi szerint aránytalanul magasak a magánnyugdíjpénztárak működési költségei, s több mint félmilliárd hiányzik a magán-nyugdíjpénztári tagok vagyonából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.