Értelmezési vita a nyugdíjak körül

Folytatódik a szócsata a magánnyugdíjpénztárak vagyonvesztése körül: a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tegnap visszautasította a Stabilitás Pénztárszövetség korábbi állításait, amely szerint hibás adatokból téves következtetéseket vontak le.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esetleges számítási hibák minket terhelnek, ám visszautasítunk minden olyan célzást, miszerint az adatokat tudatosan manipuláltuk volna – írta a Századvég tegnapi közleményében, amelyben a Stabilitás Pénztárszövetség szerdai állításaira reagált. A magánnyugdíjpénztárak szakmai szervezete akkor azt közölte, hogy a gazdaságkutató 500 milliárd forint vagyonvesztést kimutató számítása hibás adatokból téves következtetéseket vont le. A Századvég szerint azonban sem a hibás adatok, sem a téves következtetések bizonyítása nem történt meg. A számítások a KSH fogyasztói árindexére, a PSZÁF pénztárakra vonatkozó statisztikáira, valamint az Államadósság Kezelő Központ által számított MAX állampapírindexre épülnek. A Századvég azt is leszögezi, soha nem állították, hogy a pénztárak tudatosan megkárosították tagjaikat, és az eredeti cikkük célja sem a második pillér megszüntetésének igazolása volt.
Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi megbízott a lapunknak adott keddi interjúban beszélt először arról, fennáll a veszélye, hogy jelentős vagyonvesztéssel kell szembesülnie a kormánynak a februári vagyonelemek átvételekor. Az MSZP tegnapi közleményére reagálva pedig közölte: a szocialistáknak lett volna lehetőségük módosító javaslatok formájában benyújtani ötleteiket, mégsem éltek vele időben. Kormos Kata, az MSZP szóvivője ugyanis felszólította a kormányt, tegye lehetővé, hogy írásban vagy az okmányirodákban is nyilatkozhassanak a magánnyugdíjpénztárban maradni szándékozók. Kormos szerint az Orbán-kormány lábbal tiporja a demokráciát, semmibe veszi az alkotmányt, és a nemzetgazdasági miniszter hárommillió embert zsarolt meg a múlt héten. „Az MSZP továbbra is kendőzetlenül védi milliárdos üzletemberek érdekeit” – írta válaszul közleményében Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője kiemelte, a kormány az emberek oldalán áll: megszüntetik azt a kényszert, hogy az MSZP-pénztárakba kelljen befizetniük nyugdíjcélú megtakarításaik jelentős részét. „A nyugdíjak biztonsága rossz hír az MSZP-nek, mert az MSZP-holdudvar spekulánsai a továbbiakban nem játszhatnak az emberek pénzével a nyugdíjtőzsdén” – tette hozzá Szijjártó.

Újabb kedvezményezettek. A Fidesz-frakció a kedvezményezett nyugdíjazásról szóló törvényjavaslathoz olyan módosító indítványt nyújtott be, amely tovább növeli a kedvezményezettek körét – tudatták. Eszerint minden ötödik gyermek után még egy év kedvezményt kapnak a nagycsaládos nők a nyugdíjba vonulásuk idejéből. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.