Északi ütközőállam

Munkatársunktól
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok tegnap különmegbízottat küldött Pekingbe, hogy azonnal hasson Észak-Koreára, fejezze be a háborús provokációit – mondta lapunknak Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint Észak-Korea célját, hogy a hatoldalú tárgyalások helyett csak Washingtonnal tárgyaljon, nem érte el. – Észak-koreai „szokás”, hogy az új első számú vezető színre lépését egy különleges eseménnyel „ünnepelje meg”. Kínai vezetők ilyennek tartják a mostani akciót – hangsúlyozta Nógrádi György. A szakértő szerint Phenjan állandóan provokálja déli szomszédját, mert tudja, hogy a régió vezető hatalmának, Kínának még 20-25 békés évre van szüksége, hogy világhatalommá váljon. – Ehhez az eszközhöz nyúltak, amikor nemrég elsüllyesztettek egy déli hadihajót és amikor provokálták a szöuli G20-csúcsot – tette hozzá. A szakértő szerint Kína számára Phenjan a legelfogadhatatlanabb partner, egy ilyen szomszédnál már csak egy rosszabb helyzet van, ha határainál közvetlenül megjelenik az amerikai tőke és a dél-koreai hadsereg. Ezért abból indul ki, hogy a sztálinista országot fenn kell tartani, hogy ütközőállam lehessen az amerikai érdekszféra, Dél-Korea és köztük. A haderőkről szólva Nógrádi közölte: a dél-koreai hadsereg minőségileg sokkal jobb, viszont észak mennyiségileg erősebb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.