EU-büdzsé: szerény növekedés

2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament engedett a költségvetési tervek miatt nehéz helyzetben lévő uniós kormányok nyomásának, és 2011-re olyan költségvetést hagyott jóvá, amelyben a kiadások növekedése sokkal kisebb az eredetileg tervezettnél, és ellentételezésre sincs lehetőség. Az uniós büdzsét 508:141 arányban hagyták jóvá, 19 tartózkodás mellett.
A szavazással immár véget értek a hetek óta tartó alkudozások, ám a végeredmény sok képviselőben keserű szájízt hagyott. A jövőre elfogadott költségvetés 2,91 százalékkal nagyobb az ideinél, és összege 126,5 milliárd euró, vagyis messze kevesebb az Európai Bizottság és az Európai Parlament által tervezett 5,9 százalékos növekedésnél.
Az unió államai a szerényebb növekedés mellett azzal érveltek, hogy Európában mindenütt meghúzzák a nadrágszíjat, ezért nem venné jól ki magát, ha éppen a megszorítások mellett érvelő Európai Unió saját magának növelné nagymértékben költségvetését. A kisebb emelésért cserébe a képviselők az unióból érkező források feletti ellenőrzés jogát akarták megszerezni maguknak, ám ez ügyben sem jártak sikerrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.