EU-elnökség: ünnepséggel nyitunk

Munkatársunktól
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilveszteri bulival indul a soros magyar EU-elnökségi fél év, amelyet a fővárosi Millenáris Parkban rendeznek – mondta el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tisztviselője tegnap egy budapesti tanácskozáson. Az MTI által is idézett Böszörményi Nagy Gergely főosztályvezető-helyettes kijelentette: Lényeges, hogy az európaiságot a politikától elvonatkoztatva is tudjuk kommunikálni, és Európát mint kulturális értéket is meg tudjuk jeleníteni. Tájékoztatása szerint a kulturális rendezvények – elsősorban koncertek, kiállítások és konferenciák – többségét Budapesten rendezik meg. A kiemelt külföldi helyszínek közé tartozik még Brüsszel, Bécs, Párizs, London, Berlin, Róma és Barcelona. Magyarország ezekre az eseményekre magas szintű állami vezetőt küld.
A magyar elnökség összköltsége mintegy 80 millió euró (22,4 milliárd forint); ebbe beleszámolták az elmúlt három év felkészülését is. Erről Bakos Piroska EU-elnökségi szóvivő tájékoztatott egy külügyi háttérbeszélgetésen. A 2008 második felében elnöklő franciák 150, az őket váltó csehek 130, míg a tavalyi év második felében a svédek 80-90 millió eurót költöttek erre a célra. Urkuti György, a Külügyminisztérium EU-elnökségi kommunikációs főosztályvezetője közölte, hivatalosan január 6-án vesszük át a stafétabotot a belgáktól. – A felkészülés utolsó, rendkívül intenzív hónapja kezdődött el – közölte Bakos Piroska, hozzátéve, Magyarország bízik benne, hogy a 2011-es uniós költségvetés elfogadása nem húzódik át a jövő évre, viszont a 2010-es büdzsé felülvizsgálata már biztosan a következő elnökség feladata lesz. Az EU-elnökségi szóvivő szerint a magyar elnökség hivatalos honlapja december 20-án kezdi meg a működést.
Martonyi János tegnap arra kért mindenkit, nyilatkozataival, tevékenységével a magyar EU-elnökség össznemzeti sikerét mozdítsa elő. A külügyminiszter az MSZP nyilatkozatára reagált, amelyben az Orbán-kormány gazdaságpolitikájával és demokráciafelfogásával kapcsolatos külföldi kritikákra, az ország külső megítélésének vészes romlására hívták fel a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.