EU: itthon kapjuk kézhez a bírságot?

2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az Európai Parlament (EP) jóváhagyja a múlt héten tárgyalt iránytervezetet, két év múlva az Európai Unió bármely tagországában szabálytalankodó autóst hazájában büntetnék. Alapvetően a szabálytalanságok négy nagy csoportjára összpontosítanak, amelyek a halálos kimenetelű közúti balesetek 75 százalékát okozzák. Ezek: a gyorshajtás, a forgalmi lámpa jelzéseinek figyelmen kívül hagyása, ittas vezetés és a biztonsági öv bekapcsolásának elmulasztása.
A tervezet alapján a tagállamok egy elektronikus hálózaton keresztül kölcsönös hozzáférést biztosítanak egymás nyilvántartási rendszeréhez, így a rendszám alapján be tudják azonosítani a vezetőt. A név és cím birtokában az adott hatóság a szabálytalanság elkövetéséről értesíti a szabálysértőt.
Az EP-ben történő elfogadást követően a brit, ír és dán parlament ugyanakkor még dönthet úgy, hogy nem fogadja el a jogszabályt, mert ezeknek az országoknak lehetőségük van elállniuk az uniós rendőrségi együttműködéstől.
Ezzel egy időben az uniós igazságügyi miniszterek pénteken egy olyan tervezetet fogadtak el, amelynek értelmében a különböző állampolgárságú, válni készülő párok megválaszthatják majd, hogy melyik ország joga legyen mérvadó bontóperükben. Egy Ausztriában élő, válni készülő magyar–olasz házaspár például dönthet arról, hogy esetükben az osztrák, a magyar vagy az olasz törvényeket alkalmazzák. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy melyik tagország törvényeit kell alkalmazni abban az esetben, ha a váló felek nem tudnak megegyezni erről. A tervezetet az EP még e hónapban fogadná el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.