Európa-filmdíjakkal zár a tallinni mustra

Kárpáti György
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton az Európa-filmdíj-átadóval zárul a tallinni black night filmfesztivál, amelyet az idén 14. alkalommal rendeznek meg. A filmes seregszemle érdekessége, hogy a rövid nappalok miatt fokozott mozihangulat uralkodik ekkor az észt fővárosban, s a hetvenöt országból válogatott filmekre mintegy ötvenháromezer észtet várnak, ami a teljes lakosság öt százaléka. A rendezvényhez számos társrendezvény csatlakozik, rövidfilmek, animációs filmek, gyermek- és ifjúsági filmek mustráját is megrendezik a filmfesztivál árnyékában.
A két fő program az eurázsiai produkciókra és a balti filmgyártásra fókuszál. Az eurázsiai program a régió legrégebbi filmes seregszemléje, amelyben idén olyan jeles alkotók kaptak helyet, mint az iráni Abbas Kiarostami, a dán Susanne Bier vagy az Oscar-díjas brit Danny Boyle. Utóbbi a londoni világpremieren bemutatott 127 óra című drámájával szerepel a 21 filmből álló szekcióban.
A vetítések mellett filmvásár és nívós rendezvények teszik változatossá a programot, amelyek közül kiemelkedik a csütörtök esti filmkoncert. A Brüsszeli Filharmonikus Zenekar koncertjének díszvendége az Oscar-díjas zeneszerző, Gabriel Yared, aki a szombati Európa-filmdíj-átadón részesül elismerésben munkásságáért. Az észt fővárosban a magyar színeket Kocsis Ágnes Pál Adrienn és Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmje képviseli. Mellettük Jerzy Skolimowski magyar koprodukcióban készült Az ölés esszenciája című alkotása az EurAsia versenyprogramban kapott helyet, míg a kategória zsűritagja Káel Csaba filmrendező is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.