Ezreket telepítettek ki a haifai tűz miatt

Külföldi erők segítik a tűzoltást Izraelben, Haifa környékén, ahol az ország történetének legsúlyosabb bozóttüze pusztít. A természeti csapásban tegnapig 42-en vesztették életüket, a hatóságok 17 ezer embert evakuáltak.

Grimm Balázs
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbinál is nagyobb intenzitással égett tegnap a bozót az izraeli Haifánál az erős szél miatt. A Karmel-hegyen csütörtökön felcsapott lángokban 42-en vesztették életüket, 17 ezer embert pedig ki kellett költöztetni otthonából. Miként megírtuk, a bozóttüzek egy börtön lakóit is veszélyeztették, ezért evakuálták a rabokat. A kimentésükre vezényelt fegyőrök közül 36-an lelték halálukat az egységüket szállító autóbuszban – adta hírül az AP. A jármű kénytelen volt megállni a lángoló erdőben, mert egy fa dőlt az útra. A tűz terjedése miatt visszafordulni sem volt már idő, az egyenruhások bennégtek az autóbuszban. A többi áldozat menekülés közben halt meg. Izrael legsúlyosabb bozóttüzének megfékezésén tegnap óta nemzetközi erők is dolgoznak, miután a közel-keleti ország külföldi segítséget kért. Bulgáriából, Jordániából, Görögországból és az Egyesült Királyságból már meg is érkeztek az egységek. Ciprusról, az Egyesült Államokból, Törökországból, Franciaországból és Oroszországból úton van a segítség – közölte az izraeli rádióval Avigdor Lieberman külügyminiszter. Reményei szerint a tüzek terjedését ma meg tudják állítani. Egyelőre nem tudni pontosan, mi okozta a tragédiát. Valószínűleg egy illegális hulladéklerakó gyulladt ki, a tűz onnan terjedt át a bozótra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.