Feljelentés az Omninvest-pénz miatt

Munkatársunktól
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Omninvest Development Kft.-nek 2006-ban nyújtott kétmilliárd forintos állami támogatás miatt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. A minisztérium szerint az irányadó jogszabályok szándékos megsértésével ítélték oda és fizették ki Az influenza „A” vírus okozta pandémia elleni védekezés K+F feladatai című projektre a pénzt, ami miatt a magyar államot kétmilliárd forint kár érte. A Nemzetgazdasági Minisztérium az ügy vizsgálata során több, büntetőeljárás megindítására okot adó hiányosságot, ellentmondást tárt fel, ezért fordult az illetékes nyomozó hatósághoz – áll az NGM közleményében.
Az ügyben az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálódott. A vám- és pénzügyőrség pedig jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.
Az Omninvest Kft. korábban úgy reagált: a 2006-os pályázati támogatás felhasználása során az Omninvest Kft. leányvállalata, az Omninvest Development Kft. az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor anyavállalatával együttműködésben végezte el a kutatást. A cég novemberben teljes összegben visszautalta a korábban kapott kétmilliárd forintos állami támogatást. A cég szóvivője, Németh Zsolt egy sajtónyilatkozatában azt mondta: amiatt ajánlották fel a pénz visszafizetését, mert az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága szerint is uniós rendeletbe ütközött a támogatás. „Ez azonban nem jelenti azt, hogy a cég bármilyen vádaskodást elismerne” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.