Felolvasta vallomását Kulcsár

Tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését Kulcsár Attila. A brókerbotrány elsőrendű vádlottja a büntetőper megismételt elsőfokú eljárásában tegnap a Fővárosi Bíróságon felolvasta vallomását. Az ügy bírája jelezte: az elhangzottak tükrében szükséges, hogy felolvassa Kulcsárnak az ügy nyomozati szakaszában tett terjedelmes vallomását is.

Swendt Pál
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem válaszol kérdésekre és nem nyilatkozik személyi körülményeiről Kulcsár Attila, a brókerügy főszereplője, aki a Fővárosi Bíróságon (FB) tegnap tett vallomásában egyebek mellett arról is beszélt, hogy az ellene felhozott vádak alapvetően hibásak, és technikailag kizárt, hogy sikkasztást követett volna el. A K&H Bank egykori ügyvezető igazgatója szerint a hiányos tőkepiaci ismeretek miatt a vád megalapozatlan, mivel a pénzintézet brókercégének alkalmazottjaként nem volt joga arra, hogy az ügyfelek pénzével rendelkezzen. Mint mondta, nem kezelt pénzt, a feladata a kapcsolattartás, a befektetési tanácsadás volt, így nem követhetett el sikkasztást.
Az FB öttagú tanácsa előtt felolvasott vallomásban a vádlott kitért arra is, hogy a vád részben egy olyan rossz tőkepiaci szakvéleményre épül, amelyben a szakértő nem a tranzakciókról készült iratok elemzésére, hanem az ügyfelek nyilatkozataira hagyatkozott. Kulcsár azzal érvelt: így fordulhatott elő, hogy a bank olyan értékpapírügyletekből keletkezett veszteségeket is az ő számlájára írt, amelyek még munkába lépése, azaz 1998 előtt keletkeztek. „Valójában a több mint hét éve tartó büntetőeljárás során még egyetlen szakértő sem dolgozta fel azt az értékpapír-forgalmat, amit 1998 és 2003 között lebonyolítottam, holott ez lenne az ügy egyik központi kérdése” – szögezte le Kulcsár. Gimesi Ágnes, a bírói tanács elnöke a több mint kétórás felolvasás után úgy értékelte, a vádlott főként jogi és szakmai kérdésekre tért ki, így nem maradhat el annak a hatszáz oldal terjedelmű vallomásnak a szó szerinti ismertetése, amelyet 2004-es meggyanúsítása idején Kulcsár Attila a Fővárosi Főügyészségen tett. A bírónő bejelentette, a tanács a korábbinál szélesebb körben ismétli meg a bizonyítási eljárást.
Ismert: a megismételt eljárásáról a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azok után döntött, hogy megalapozatlannak találta és hatályon kívül helyezte az FB-n 2008 nyarán kihirdetett elsőfokú ítéletét. Ebben Kulcsár 8 évet és 230 milliós pénzbüntetést kapott, több vádlott-társát sújtották letöltendő szabadságvesztéssel, illetve több tíz vagy száz milliós pénzbüntetéssel. A vád jelenleg sikkasztás – bár a vádhatóság szokatlan módon idén, a vádemelés után fél évtizeddel lehetséges minősítésként felvetette a csalást is –, továbbá pénzmosás, orgazdaság és okirat-hamisítás. Amennyiben a vád változik, Magyarországnak az új bűncselekmény gyanújával is kiadatási eljárást kell kezdeményeznie Ausztriában, ahol Kulcsárt 2003 nyarán elfogták és őrizetbe vették. A per hétfőn folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.