Felrobbant Stockholm békéje

Öngyilkos merénylet történt szombaton Stockholm belvárosában, amelyben azonban csak az elkövető halt meg. Az esetet terrorista bűncselekménynek nyilvánította a svéd rendőrség, s az ügyben a hírszerző szolgálatok vették át a nyomozást. Svédország a WikiLeaks-botrány kipattanása és az alapító letartóztatása óta nagyon mozgalmas hellyé változott.

2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiberháború Svédországban. A WikiLeaks szerverei Svédországban találhatók, a múlt héten ezeket a gépeket támadták meg ismeretlen helyről. A világszerte terjedő, alulról építkező mozgalom, az Anonymous az Operation Payback (Visszavágás Akció) során az adatokat kiszivárogtató oldal védelmében a nagy nemzetközi vállalatokat próbálják számítógépes úton térdre kényszeríteni. Első célpontjuk az Amazon internetes könyv- és videoáruház, de jelzésértékű, hogy a senate.gov oldalt is sikeres támadás érte az USA-ban.


Előbb egy autó robbant fel a karácsonyra készülődő bevásárlókkal tömött Drottning utcában, majd néhány perccel később alig 200 méterrel távolabb, az Olof Palme néhai miniszterelnök nevét viselő utcában történt robbanás. A felrobbant gépkocsiban gáztartályok voltak – írta az MTI. A támadásoknak a merénylő volt az egyetlen halottja, két járókelő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Egy szemtanú elmondása szerint a feltételezett terrorista „valamit arabul kiabált”, mielőtt feláldozta volna életét. A TT svéd hírügynökség szombaton közölte, hogy előzetesen – tíz perccel az elkövetés előtt – e-mailben figyelmeztették a merényletre, s azt az afganisztáni svéd jelenléttel, valamint Lars Vilks svéd karikaturista Mohamed prófétáról készített, a muzulmán világban óriási felháborodást kiváltó gúnyrajzaival indokolták. Afganisztánban a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében jelenleg félezer svéd katona szolgál.
Nem zárható ki, hogy Svédország azért válhatott a támadók célpontjává, mert a világmédia figyelme a WikiLeaks-ügy miatt épp Stockholmra irányul. Nem csak a nevezetes honlap szerverei találhatók svéd földön, de Stockholm az alapító kiadatását kérte nemi erőszak miatt. A korábban oly nyugalmas – vagy legalábbis annak tartott – országban egyre több riasztó esemény történik, így például az izraeli lapok rendszeresen cikkeznek arról, hogy Malmőből menekülnek a zsidók az ellenük zajló gyűlöletkampány miatt. Az elmúlt néhány évben a mozlim bevándorlók száma nagyon megnőtt Svédországban, Európában csak Franciaországban több a külföldi, mint náluk. Jelenleg Malmö lakóinak 25 százaléka mozlim, de egyes területeken 80 százalékot is eléri az arányuk.
Emlékezetes, hogy Izrael tavaly bírálta Svédországot, mert nem ítélte el az Aftonbladet napilap azon cikkét, amely az izraeli hadsereget szervkereskedelemmel vádolta. Carl Bildt külügyminiszter erre úgy reagált, hogy Svédországban a média függetlensége sérthetetlen. Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a merényletet egy olyan nyílt társadalomban, amely elfogadja a különböző kultúrákat. „A mi demokráciánk jól működik. Akiben frusztráció vagy harag van, megkapja a lehetőséget arra, hogy kifejezze önmagát anélkül, hogy erőszakhoz folyamodna” – mondta Reinfeldt. Hét évvel ezelőtt mégis egy stockholmi áruházban ölték meg a biztonsági őrzés nélkül vásárolgató Anna Lindh külügyminisztert, de nem történt semmi érdemi változás.
Októberben a svéd hatóságok a terrorveszély szintjét alacsonyról egy szinttel magasabbra emelték, mivel jelentések szerint növekedett az ottani csoportok aktivitása. A mostani merénylet után azonban nem növelték a veszélyeztetés szintjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.